Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro rasar över påstådda mordkopplingar

Brasiliens president hotar att dra in licensen för landets största tv-bolag – som avslöjat att han nämns i en uppmärksammad mordutredning. Enligt ett vittne hade någon i Jair Bolsonaros bostad kontakt med de misstänkta gärningsmännen kort före mordet, uppgifter som nu avfärdas.

ANNONS

– Sluta förråda Brasilien, ni vill göra slut på Brasilien! rasar Bolsonaro i en videokommentar.

Mordet på människorättsaktivisten och vänsterpolitikern Marielle Franco i mars 2018 väckte starka känslor i Brasilien. Hon hade nyligen valts in i Rio de Janeiros kommunfullmäktige och var särskilt känd för sin kamp för svartas och homosexuellas rättigheter, och för att kritisera polisbrutaliteten i Rios fattiga kåkstäder.

I mars i år greps två tidigare polismän, den ene misstänkt för att ha skjutit ihjäl Franco och den andre för att ha kört bilen från vilken skotten avlossades. De misstänks ha utfört mordet på beställning.

Grannar

Det är sedan tidigare känt att Bolsonaro vid tiden för mordet bodde två hus ifrån den misstänkte skytten i ett exklusivt inhägnat bostadsområde vid havet i Rio de Janeiro. Presidenten har försäkrat att han inte känner mannen, som enligt uppgifter i brasilianska medier gjort sig en förmögenhet som medlem i det ökända yrkesmördarnätverket "Escritório do Crime" (ungefär Byrån för brott).

ANNONS

Uppgifterna från TV Globo i tisdags slog därför ner som en bomb. Tv-bolaget, som fått insyn i utredningen, rapporterar att en portvakt vittnat om att den misstänkte bilföraren bara timmar före mordet dykt upp vid bostadsområdet och sagt att han skulle besöka Bolsonaros bostad, från vilken någon via porttelefon ska ha gett klartecken att släppa in mannen. Portvakten har, enligt TV Globo, sagt att det var en "herr Jair" som gav klartecken.

Väl inne på området besökte mannen i stället den misstänkte skyttens bostad, innan de båda ska ha gett sig av för att genomföra mordet.

Bolsonaro var inte hemma den dagen utan befann sig i huvudstaden Brasília för att delta vid en omröstning i kongressen, där han då var ledamot innan han senare samma år valdes till president.

Ilsken reaktion

Tv-inslaget fick Bolsonaro att gå i taket. I en 24 minuter lång video , inspelad vid 04-tiden på morgonen under ett besök i Saudiarabien, går han till ilsket angrepp mot mediebolaget.

– Antingen ljög portvakten eller så förledde de honom att ge ett falskt vittnesmål eller så skrev de något i utredningen som portvakten inte läste igenom innan han skrev under det, säger presidenten i mer sansad ton, innan han senare börjar skrika.

ANNONS

– Jag har ett åtagande, att föra upp Brasilien ur avgrunden, trots smutsiga, vidriga, skurkaktiga och omoraliska medier såsom Globo.

Presidenten hotar också med att överväga att inte förnya tv-bolagets sändningstillstånd. Han anklagar vidare Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel för att läckt uppgifter från utredningen i syfte att förstöra Bolsonaros chanser att bli omvald.

Tillbakavisar uppgifterna

Senare, i onsdags, gick åklagarna ut och sade att portvakten misstagit sig. I själva verket var det den misstänkte skytten, inte någon från Bolsonaros bostad, som gav klartecken till att släppa in mannen. Detta går att slå fast av inspelningen från porttelefonen, enligt åklagarna.

Det är inte första gången som Bolsonaros familj kopplas till de misstänkta mördarna. Kort efter mordet började ett foto spridas på sociala medier där Jair Bolsonaro poserar tillsammans med den misstänkte bilföraren. Presidenten kommenterade det med att han tagit bilder tillsammans med mängder av poliser under sin valkampanj.

Polisen har också bekräftat uppgifter om att en av presidentens söner tidigare dejtat dottern till den misstänkte skytten. Enligt utredarna ger detta, samt att de bott grannar, dock ingen anledning att misstänka någon form av samröre.

Mattias Mächs/TT

Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018.
Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018. Bild: Ellis Rua/AP/TT

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men har sedan varit bosatt i Barra da Tijuca, en vackert belägen strandförort till Rio de Janeiro. Har en bakgrund som militär.

64-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under förra årets valkampanj och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

I centrum för hans valkampanj stod löften om hårda tag mot den utbredda korruptionen och den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, i en ekonomi som haltar betänkligt.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

ANNONS