Tusentals bolivianer vecklade ut den närmare 200 km långa flaggan.
Tusentals bolivianer vecklade ut den närmare 200 km långa flaggan.

Bolivia flaggar i hopp om hav

Tusentals bolivianer vecklade ut en nästan 200 km lång blå flagga för att visa sitt stöd inför förhandlingar där det kustlösa landet ska försöka att få tillgång till havet igen.

ANNONS
|

Flaggan sträckte sig som ett långt band längs vägen mellan städerna Oruro och Apacheta i utkanten av La Paz i Anderna.

Demonstrationen av patriotism syftar till att stärka de juridiska representanterna som ska argumentera för landets rättigheter till Chiles Stillahavskust i Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

Bolivia förlorade sin tillgång till Stilla havet under kriget mot Chile på slutet av 1800-talet. Landet vill nu ha en korridor till havet för att öka sin export av naturgas och mineraler.

- Vi ska visa Internationella domstolen och alla människor på planeten att vår sak är rättvis och rimlig, sade Bolivias president Evo Morales efter att han flög över flaggan med helikopter.

ANNONS

Bolivia och Chile ska under nio dagar, med början den 19 mars, föra fram sina argument inför ICJ.

TT-Reuters

Fakta: Bolivias dröm om saltvatten

När Bolivia blev en självständig nation 1825 så hade landet 400 kilometer kust. Ett område på 120000 kvadratkilometer mellan Peru och Chile var bolivianskt territorium. Där fanns stora kopparfyndigheter och framför allt salpeter.

Allt det gick förlorat efter kriget mellan Chile och Bolivia 1879-1883. Bolivias havsflotta finns sedan dess i Titicaca-sjön i brist på kust.

Den nya gränsdragningen slogs fast i ett fredsavtal 1904. Bolivia har alltid hävdat att avtalet inte är giltigt eftersom Chile tvingade igenom det med militära hot och genom att muta landets dåvarande makthavare, vilket Chile förnekar.

ANNONS