Vasilis och Nikos Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik i Rhodos stad. Sedan den grekiska semesterön öppnade för internationella direktflyg för ett par dagar sedan har de haft två kunder, som köpte sandaler.
Vasilis och Nikos Kougioumtzoglou driver en läderverkstad och butik i Rhodos stad. Sedan den grekiska semesterön öppnade för internationella direktflyg för ett par dagar sedan har de haft två kunder, som köpte sandaler. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Boende på Rhodos: Vi är rädda för turisterna

I ett slag slogs benen undan för turismen – som står för 95 procent av ekonomin på Rhodos. Nu slits grekerna mellan behovet av att tjäna pengar och risken att viruset kommer in med besökarna.
– Vi är oroliga för hur det ska bli när det kommer svenskar, säger en boende på ön.

ANNONS

Sokratesgatan brukar beskrivas som den turisttätaste på Rhodos. Den här tiden på året brukar shoppingstråket som löper genom den gamla stadskärnan vara fyllt till bristningsgränsen av semesterfirare som tränger sig fram för att inspektera det digra utbudet av olivoljor, tvålar och kylskåpsmagneter. Men nu ligger gatan öde. Många butiker håller stängt i väntan på att de utländska gästerna ska våga sig tillbaka – trots att coronapandemin är långt ifrån över.

– Det här är vår enda inkomst, det är klart att vi är oroliga över hur vi ska klara oss, säger Nikos Kougioumtzoglou, 52 år, som driver en läderverkstad och butik tillsammans med sin bror Vasilis, 60.

ANNONS

– Nästan alla här jobbar sju-åtta månader under högsäsongen och lever sedan på de pengarna resten av året. Men i år är vi glada om vi får in en femtedel av vad vi brukar tjäna.

Stängde ner

Det mesta kretsar på ett eller annat sätt kring turismen på Rhodos. Men när grekiska myndigheter i mitten av mars meddelade att hela landet skulle stängas ned för att stoppa spridningen av coronaviruset förändrades allt. Mitt under förberedelserna för den sedvanliga anstormningen av turister bommades allt utom det allra nödvändigaste igen.

Ön klarade sig undan med bara några få covidfall – men de ekonomiska konsekvenserna är desto mer kännbara.

Därför var det många som drog en lättnadens suck när Grekland öppnade sina gränser för internationella direktflyg den 1 juli. Och med handsprit, munskydd och plasthandskar i högsta hugg – helt enligt myndigheternas riktlinjer – slog bröderna Kougioumtzoglou upp portarna till butiken som har funnits i familjen sedan 1954. Men känslorna är delade.

– Det som hänt är en katastrof för oss. Så det känns bra att vi har börjat jobba, säger Nikos.

– Vi är beroende av turisterna. Men ärligt talat, folk är rädda. Vi har hört att det har varit dåligt i Sverige. Och hälso- och sjukvårdssystemet är inte så bra som det borde vara, vi kommer inte klara av om många blir sjuka här, säger Vasilis.

ANNONS

"Deprimerande"

På det arkeologiska museet har 59-åriga Anna Kopidi ägnat månader åt att dricka kaffe bland huvudlösa statyer och rumphuggna delfiner i sten. När Rhodos stängde ner fick hon fortsätta att gå till jobbet för att hålla ett öga på de arkeologiska artefakterna – trots att verksamheten hade stoppats.

– De låste in oss som råttor. Det var jobbigt, men jag fick ju ändå komma hit. Men det var deprimerande att se staden och museet helt öde, säger hon.

Personalen tog tillfället i akt att laga fönster och städa ordentligt i skrymslen och vrår – sådant som är svårt att hinna med när det kommer runt tusen besökare om dagen. Nu står de redo med munskydd och visir, men än så länge är det ingen rusning efter att fördjupa sig i Rhodos historia bland de första internationella turister som hittat tillbaka till ön.

– De blir långsamt fler, men nu i början har vi bara haft 10-15 besökare om dagen.

Anna Kopidi tycker inte att Grekland kan vänta längre med att öppna för utlänningar. Men de senaste dagarna har oron växt hos henne och hennes kollegor över hur det ska gå när svenskarna kommer. Att blågula turister har släppts in i landet – trots att Grekland stoppat direktflyg från Sverige fram till den 15 juli på grund av virusläget – har rönt stor uppmärksamhet bland lokalbefolkningen.

ANNONS

– Vi älskar svenskar! Men vi är lite rädda för hur det ska bli, vi har hört så mycket om att ni har så många smittade och döda. Det har nästan varit lite panikartat, säger Kopidi.

– Jag har blivit varnad och tillsagd att vara extra försiktig. Så jag tror att det här kan påverka hur svenskar blir bemötta här.

"Som bensin"

Ännu finns inte tillräckligt med besökare för att det ska vara värt för 47-åriga Yannis Xatzimixalis att öppna sin restaurang. Men han håller noggrann uppsikt över gamla stans gränder och så snart det börjar myllra som vanligt kommer hans personal att servera traditionell grekisk mat igen.

– Ingen kunde förutspå att det här skulle hända, vi hade kanske väntat oss en jordbävning. Inte en pandemi. För oss är turismen som bensinen i en bil, utan bensin så står den stilla, säger han.

– Jag känner mig hoppfull. Men kommer det 100 turister med covid-19 så blir det problem. Det gör oss alla oroliga, men om vi inte öppnar nu så kommer vi att dö på grund av att våra pengar tar slut.

Sofia Eriksson/TT

Inget är sig likt på Sokratesgatan i Rhodos stad.
Inget är sig likt på Sokratesgatan i Rhodos stad. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Inget är sig likt på Sokratesgatan i Rhodos stad.
Inget är sig likt på Sokratesgatan i Rhodos stad. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Anna Kopidi jobbar som vakt på det arkeologiska museet i Rhodos stad.
Anna Kopidi jobbar som vakt på det arkeologiska museet i Rhodos stad. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Arkeologiska museet i Rhodos stad har haft öppet sedan mitten av juni. Men de två första veckorna kom främst grekiska besökare. De senaste dagarna har de utländska turisterna börjat komma, men bara 10-15 om dagen.
Arkeologiska museet i Rhodos stad har haft öppet sedan mitten av juni. Men de två första veckorna kom främst grekiska besökare. De senaste dagarna har de utländska turisterna börjat komma, men bara 10-15 om dagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Den som vill besöka det arkeologiska museet måste ha munskydd.
Den som vill besöka det arkeologiska museet måste ha munskydd. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Arkeologiska museet i Rhodos stad har haft öppet sedan mitten av juni. Men de två första veckorna kom främst grekiska besökare. De senaste dagarna har de utländska turisterna börjat komma, men bara 10-15 om dagen.
Arkeologiska museet i Rhodos stad har haft öppet sedan mitten av juni. Men de två första veckorna kom främst grekiska besökare. De senaste dagarna har de utländska turisterna börjat komma, men bara 10-15 om dagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Yannis Xatzimixalis familj har drivit en restaurang i Rhodos stad i 30 år. Nu håller han stängt i väntan på att turisterna ska komma tillbaka. 'Juli och augusti brukar vi ha som mest att göra, men ni är bland de första internationella besökarna jag ser' säger han till TT.
Yannis Xatzimixalis familj har drivit en restaurang i Rhodos stad i 30 år. Nu håller han stängt i väntan på att turisterna ska komma tillbaka. "Juli och augusti brukar vi ha som mest att göra, men ni är bland de första internationella besökarna jag ser" säger han till TT. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Sokratesgatan i Rhodos stad är tom och ödslig.
Sokratesgatan i Rhodos stad är tom och ödslig. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fakta: Turismen i Grekland

Grekiska regeringar har använt turism som ett sätt att återuppliva landet efter kriser. På 1950-talet byggdes femstjärniga statliga hotell i ett försök att locka välbeställda besökare efter andra världskriget. Efter militärkuppen 1967 vändes fokus mot massturism, vilket fortsatte också efter diktaturens fall 1974.

Turismen har också hjälpt Grekland att återhämta sig från finanskrisen 2008. Många hävdar dock att landet inte har hanterat sektorn på ett korrekt sätt vad gäller regionala regler och politik. Kritik har också vädrats om att det stora beroendet av turism har lett till att mängder av arbetskraften förblir lågutbildad med dåliga arbetsvillkor.

Förra året reste omkring 33 miljoner människor till Grekland. Men i år väntas den siffran sjunka drastiskt på grund av pandemin, enligt premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Turismen brukar stå för omkring 20 procent av BNP och ungefär vart fjärde jobb i Grekland. Ungefär 90 procent av intäkterna från turismen kommer från internationella besökare, enligt CNN.

Källa: BBC, AFP

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS