Blandade reaktioner bland britterna efter valet

Besvikelse och oro för framtiden. Så lät reaktionerna bland de flesta Londonbor dagen efter det brittiska parlamentsvalet. Men det fanns undantag:
– Vi behövde detta som en katalysator för att komma vidare, säger den konservativa väljaren Leanne Goddard.

ANNONS
|

Det är fredagen den 13 december och den brittiska huvudstaden verkar ta extra lång tid på sig att vakna till liv den här dagen. En kvinna som driver en servicebutik intill det världsberömda shoppingdistriktet kring Oxford circus i centrala London berättar att både kunder och dagens tidningsskörd är senare än vanligt.

Men till slut anländer dagstidningarna där rubrikerna tydligt berättar om valresultatet från dagen innan: En jordskredsseger för Boris Johnson och hans konservativa Tories. Framsidorna pryds av dragarbildar på premiärministern på väg att rösta med hunden Dilyn i famnen.

Boris Johnson med hunden Dilyn.
Boris Johnson med hunden Dilyn. Bild: Frank Augstein

Undvikit resultatet

Musikern och producenten Gareth Ashton är på väg till jobbet med en takeawaykaffe i handen när GP träffar honom tidigt på fredagsmorgonen. Han känner då inte till valresultatet utan har hållit sig borta från nyhetsflödet.

ANNONS

– Jag har en hemsk känsla, men du kan berätta för mig.

När han får höra med vilken stor marginal Johnson säkrat makten bara skakar Gareth Ashton på huvudet.

– Det är väldigt sorgligt. Det är många personer som röstat på högern i det här valet som inte borde ha gjort det. De kommer inte ha några fördelar med en konservativ regering. Det är till och med gruvarbetare i norra England som röstade på dem. För mig var det helt otänkbart att det skulle kunna hända.

Gareth Ashton är brexit-motståndare och stödjer socialdemokratiska Labour i likhet med majoriteten av invånarna i London. Han oroar sig för framtiden med Boris Johnson som landets ledare.

– Han är en hemsk människa. Jag ser inte att det här kan leda till något positivt. Det känns som att vi går i USA:s fotspår, säger han och radar upp några av orosmolnen:

– Jag oroar mig för vad som kommer att hända med NHS och jag har två barn och är orolig för deras skolgång.

Sjukvårdsfrågan viktigast

Framtiden för det offentliga sjukvårdssystemet NHS är också en viktig fråga för Londonbon och producenten Liz Scott. Hon fick nyligen diagnosen MS, multipel skleros.

– Min mamma har samma kroniska sjukdom och jag har sett hur regeringens nedskärningar i NHS har drabbat mina föräldrar. Min pappa blev nästan barskrapad på grund av att han tagit hand om min mamma. Jag tror att det kommer att bli värre framöver.

ANNONS

Hon försökte hålla sig vaken under valnatten, men gick och la sig vid två-tre-tiden för att hon blev så deprimerad av resultatet.

– Jag känner mig förkrossad och besviken. Jag vet inte vad som kommer att hända med det här landet de kommande fem åren.

På en sidogata en bit från alla stora affärskedjor kommer projektledaren Paul Ledbury gående barbent. De svarta shortsen skvallrar om att han nyligen varit på gymmet. När han vaknade den här fredagsmorgonen var det en tanke som slog honom:

– Jag tänkte att ”Oj då, det är fortfarande mycket rasism i det här landet”.

Ingen julklapp i år

Om tio dagar är det julafton och i år var första gången sedan 1923 som ett parlamentsval hölls i december i Storbritannien. Paul Ledbury, som röstade på Labour, kommer att fira hemma hos föräldrarna i Oxfordshire, i södra England mellan London och Birmingham. Familjen röstade som alltid på Tories och är även brexit-förespråkare.

– Jag tror helt enkelt att vi får undvika de ämnena i jul. Min make röstade också konservativt så det blir ingen julklapp för honom i år, säger han med glimten i ögat.

Bara några tunnelbanestationer därifrån, i området Bayswater, är Leanne Goddard på väg hem till sina väntande barn i Surrey i sydöstra England efter torsdagens fest i London.

ANNONS

– Jag kan inte påstå att jag är överlycklig över valresultatet, jag tror inte att någon är det. Men jag röstade på de konservativa och jag vill att man ska fixa brexit en gång för alla. Det har varit ett dödläge för länge nu. Vi måste komma vidare.

Däremot tror hon att brexit-processen kommer att dra ut på tiden.

– Vi behövde detta som en katalysator för att komma vidare. Men jag tror att vi behöver längre tid än vad vi förväntat oss.

Varför vill du att Storbritannien ska lämna EU?

– Åh herregud, det där är för svårt att svara på just nu. Jag är bakfull, det var en riktig stor fest igår, jag håller på att gå sönder och du frågar mig alldeles för politiska frågor, säger Leanne Goddard innan hon försvinner iväg på gatan där fredagsstressade Londonbor trängs med turister som njuter av den julpyntade huvudstaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS