Betongblock kastades på bil - en död

En familjebil träffades när någon kastade ett betongblock från en bro över en motorväg. En av föräldrarna som färdades i bilen avled och ytterligare två personer skadades.

ANNONS
|

En person är död och två är skadade efter att de utsatts för ett skrämmande dåd strax före klockan 04 på söndagsmorgonen i Danmark. Detta enligt uppgifter från dansk polis.

Bilen som de färdades i körde i riktning mot Jylland när ett betongblock kastades från en bro över motorvägen i Fyn. Bilen är inte danskregistrerad.

–I bilen färdadesfar, mor och barn, berättade vakthavande befäl Lars Thede under söndagsmorgonen för Ekstra Bladet.

En förälder död, en allvarligt skadad

Barnet klarade sig undan med blåmärken. Till en början rapporterade polisen attföräldrarna blivitallvarligt skadade. Men senare meddelade polisen att den ena föräldernavlidit av sina skadormedan den andrafortfarande betecknas vara allvarligt skadad.

ANNONS

–Vi har valt att gå ut med information om hur det inträffade i hopp om att det finns någon där ute som kan hjälpa till med tips så att vi kan identifiera förövaren eller förövarna. Vi hoppas att någon har sett något eller kanske vet något som kan bidra till att identifiera den person som är skyldig, sägerFynpolisenssäkerhetschef,Mie Broechner, i ett pressmeddelande.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om familjens nationalitet.

Polisen söker information om märklig sten

GP har tagit del av bilder påtvå av betongblocken som Fynpolisen misstänkerkastades från bronned på motorvägen. Den enastenen är en typ av gatsten, enligt polisen väger den nästan 10 kilo.

Den andra stenen mäter 42x31x17 centimeter och väger uppemot30 kg. Den är formgjuten på så vis att den lutar på ena långsidan. Dessutom har den en centimeterlång urgröpning formad som ett "L" på en sida. "Bokstaven" mäter 5 centimeter i höjd och längd. På änden av stenenfinns det två spår, som tydligt är skurna i stenen.

Under söndagseftermiddagen slog polisen fast att det ären så kallad Danblokk-stödmurstensom produceras av det danska företaget IBF steni Ejby. Murstenen används för att bygga bullerväggar och höga murar.

Fynpolisen lyckades slå fast vad det var för typ av sten tack vare hjälp från allmänheten. Nu söker man kontakt med entreprenörer, murare, byggföretag och andra som för närvarande har stenar av denna typ liggandes och som saknar sådana. Polisen har säkrattvå av dessa speciella hörnstenar vid brottsplatsen.

ANNONS

Motorvägen stängdes av för trafik i riktning mot Jylland under drygt fyra timmar, till följd av dådet. Trafiken leddes om och det blev omfattande köbildning. Vid klockan 08 öppnade motorvägen åter upp för trafik.

Flera liknande fallpå danska motorvägar

  1. I januari i år träffadesen bil med fyra familjemedlemmar ombordav ett 30-kilos betongblock. Det kastades troligen från samma bro som det aktuella fallet. Mamman fick en huvudskada, medan barnen och fadern klarade sig oskadda.
  2. År 2011 skadades två poliser allvarligtnär deras polisbil träffades av en två kilo tung betongstensom kastades ned från en gångväg i Brabrand nära Århus. Vindrutan krossadesoch stenen träffade en av poliserna i benet.
  3. Några månader innan händelsen ovanträffades en polisbil av en stor mursten. I det fallet finns inga uppgifter om skador.
  4. En sten krossade 2009 vindrutan på en bil som körde på motorvägen i sydöstra Odense. Föraren undkom oskadd.
  5. Sex månader tidigare utspelade sig en liknande episod i Odense. En 17-årig pojke som färdades i passagerarsätet skadade mjältennär bilen träffades av en sten.
  6. Tunga betongblock kastades mot den södra motorvägen vid Lellinge väster om Køge, en natt 2003.Vindrutan krossades på en bil och en passagerare fick splitterskador. En annan bilstakträffadesav ett betongblock på 7,2 kilo. Bilen skadades svårt.

Källa: Danska nyhetsbyrån Ritzau

ANNONS