Beslut om Assange dröjer

ANNONS
|

Mot slutet av andra rättegångsdagen stod det klart att förhandlingen som ska ligga till grund för domaren Howard Riddles beslut kommer att återupptas på fredag. Det brinner i knutarna. I normalfallet ska ett slutgiltigt beslut ha fattats inom 60 dagar från det att den misstänkte grips, i det här fallet den 7 december.

Den 61:a dagen, dag två i domstolen i Belmarsh i sydöstra London, kom till stor del att handla om hur stora ansträngningar åklagaren Marianne Ny respektive Assanges svenska advokat Björn Hurtig gjort för att få till stånd ett förhör med Assange innan han lämnade Sverige den 27 september.

ANNONS

Åklagaren pressade

I en särskild inlaga till domstolen beskriver Marianne Ny hur hon upprepade gånger kontaktade Hurtig och bad honom ordna en tidpunkt för förhör. Hurtig å sin sida hävdar att det inte var fullt så många kontakttillfällen. Pressad av den brittiska åklagaren Clare Montgomery tvingades han dock medge att han inte riktigt kan bekräfta hur många gånger de hade kontakt.

Den svenska åklagarens handläggning har varit en av försvarets kärnpunkter när det gäller att hindra att Assange blir överlämnad till Sverige.

Försvarets vittne, förre chefsåklagaren Sven-Erik Alhem, är kritisk mot hur förundersökningen mot Assange gått till. Assange borde ha anhållits tidigare, och det hade varit möjligt för åklagaren att förhöra honom i Storbritannien, hävdar Alhem.

Men han försvarar samtidigt åklagaren Marianne Nys beslut att begära att Assange överlämnas till Sverige.

–Hade jag varit i Assanges kläder hade jag återvänt till Sverige för att låta mig förhöras om jag var angelägen om att friskriva mig från skuld, sade han också.

Beklagar bild

Sedan Assange greps i december har bilden av det svenska rättsväsendet ifrågasatts, inte minst av brittiska medier. Enligt Assanges brittiske advokat Geoffrey Robertson finns det risk för att Assange inte får en rättvis prövning i Sverige eftersom rättegångar i våldtäktsmål ofta hålls bakom stängda dörrar.

ANNONS

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar den bild av svenskt rättsväsende som nu sprids.

–Det är beklagligt. Vi har ett självständigt rättsväsende som i det här fallet dessutom agerat på svensk lagstiftning, sade Reinfeldt till journalister i riksdagen.

ANNONS