Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild.
Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Benny Gantz allians spricker i Israel

Benny Gantz har nominerat sig själv till talman i Israels parlament. Draget har fått stöd från rivalen premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock – vilket har fått Gantz Blåvita alliansen att spricka, enligt israeliska medier.

ANNONS

– Gantz beslutade sig för att kräla in i Netanyahus regering, säger Yair Lapid från Yesh Atid, ett av partierna i den kollapsade alliansen, till The Jerusalem Post.

Israel har hållit tre val på ett år – men har ännu inte fått en ny regering på plats. Netanyahus Likud fick flest röster den 2 mars men lyckades inte nå majoritet i parlamentet. I stället har Gantz fått i uppgift att bilda regering, vilket är en utmaning också för honom eftersom oppositionspartierna är splittrade.

En källa inom Blåvita alliansen säger till nyhetsbyrån AFP att partiledarens drag att nominera sig själv till talman syftar till att försöka hålla möjligheterna att bilda en samlingsregering med Likud öppna.

ANNONS

Oppositionens plan var till en början att utnyttja talmansposten för att få igenom en lag som skulle stoppa den korruptionsåtalade Netanyahu från att bilda regering och fungera som premiärminister. Men Likud hotade då med att stänga alla dörrar till eventuellt samarbete.

Netanyahu har öppnat för att bilda en nationell enhetsregering med Gantz för att kunna möta coronaviruskrisen.

Sofia Eriksson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS