Arkeologi i Jerusalemkamp

ANNONS
|

Israel firade 22 maj Jerusalem-dagen med parader och festligheter - till minne av den dag, enligt den hebreiska kalendern, när Israel intog östra, palestinska Jerusalem i junikriget 1967.

I Silwan, strax utanför den gamla stadsmuren, besökte tusentals israeler utgrävningarna av "Davids stad", det äldsta området i Jerusalem, för att högtidlighålla minnesdagen.

Men 50000 palestinska invånare i Silwan firade inte. De har satt upp ett protesttält mot vad de ser som israeliska försök att driva bort dem.

- Israelerna vill bygga en arkeologisk park här. Det kommer att skapa 2500 nya palestinska flyktingar. Även om kung David levde här för 3000 år sedan, ger det dem inte rätt att slänga ut mig ur mitt hem, säger Abed Shaloudi, talesman för de 88 familjer som har fått rivningsorder från de israeliska myndigheterna.

ANNONS

- De militanta bosättarna ligger bakom. De tar över hus efter hus. Vi behöver ingen arkeologipark, vi behöver skolor och lekparker till våra barn, säger han.

Protesttältets väggar är täckta av affischer och banderoller med paroller som "Fördrivning utklädd till arkeologi" och "Inga turistattraktioner på ruinerna av 1500 människors hem".

Klassas som svartbyggen

Jerusalems kommun har utfärdat rivningsorder för 88 hus som är "svartbyggen" i området Bustan i Silwan. Husen ska bereda plats för en ny turistattraktion, en nationalpark med arkeologiska utgrävningar som bland annat innefattar den bibliska Siloams damm. Fallen behandlas i domstol sedan flera år, men nu tycks ett avgörande närma sig.

I Jerusalem är allt politiskt laddat. Juridik, turism och arkeologi är en del av konflikten. Inte minst i Silwan som ligger i den sänka som omges av platser som är heliga för tre världsreligioner.

Från utkikspunkten över utgrävningarna syns Tempelberget där judarnas tempel en gång stod och där de muslimska helgedomarna Al Aksamoskén och Klippdomen i dag reser sig. Man ser Oljeberget och Getsemane örtagård, Kidrons dal och hela den bibliska geografin.

Nationalparken ska drivas av den extrema bosättargruppen Elad, som redan har en anläggning på platsen och som redan flyttat in i flera hus i Silwan. För Elads medlemmar är de bibliska fynden ytterligare ett argument som stärker Israels politiska anspråk på hela Jerusalem.

ANNONS

En liten del av problemet

Samtidigt är de palestinska "svartbyggena" bara en liten del av ett enormt problem i östra Jerusalem där tiotusentals hus uppförts utan byggnadstillstånd - eftersom de israeliska myndigheterna av politiska skäl sedan decennier praktiskt taget inte utfärdar sådana tillstånd till palestinier.

- De vill riva vårt hem. Det får bara inte ske, min familj har bott här i generationer. Jag tänker aldrig lämna Silwan även om de erbjuder bostäder på annat håll, säger Naim Rweidi, 40, byggnadsarbetare och sjubarnsfar som sitter i protesttältet med ett par av sina söner.

På plats finns också advokat Ahmed Rweidi, Silwanbo och rådgivare i Jerusalemfrågor till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

- Det blir aldrig någon fred utan en lösning i Jerusalem. Jag kan inte se att någon i den nya israeliska regeringen verkligen vill ha fred. Vi får se vad Obama kan göra, vår president ska träffa honom nästa vecka, säger han.

Knäckfråga för freden

Jerusalem är det kanske svåraste problemet i den israelisk-palestinska konflikten. Flera tidigare försök att sluta fred har stupat på just den frågan, som ständigt står högt på dagordningen. Nu ska USA:s president Barack Obama lägga fram en ny fredsplan i ett aviserat tal till den muslimska världen som han håller i Kairo i början av juni. Planen uppges bland annat gå ut på att Jerusalems gamla stad ska internationaliseras. Det är en idé som lanserats tidigare i olika varianter utan framgång.

ANNONS

I väntan på en permanent lösning försöker Israel stärka sin ställning i östra, palestinska Jerusalem. Nyligen avslöjades en "hemlig" israelisk plan som innefattar nio nationalparker, vandringsleder och turistanläggningar i det känsliga området i och kring den muromgärdade gamla staden, som enligt kritiker kan utlösa en konfrontation med palestinierna.

Samtidigt fortsätter israeliska bosättargrupper som Elad att upprätta brohuvuden i Silwan och andra palestinska stadsdelar.

- Det här är kärnan i kung Davids bibliska stad, en plats som är oerhört betydelsefull för hela världen. Här startade de tre monoteistiska religionerna. Det kan bli obekvämt för människor som bor nära sådana kulturskatter, men vi vill försöka minimera det obehag de drabbas av, säger Asher Altshul, som entusiastiskt guidar oss längs Hesekiels tunnel, Gichons källa, Siloams damm och de andra arkeologiska attraktionerna.

40 års kamp

Israel annekterade östra Jerusalem efter sin seger i sexdagarskriget 1967 och ser staden som sin "eviga, odelade huvudstad". Palestinierna gör anspråk på östra Jerusalem som huvudstad i sin framtida stat.

- Kampen om Jerusalem har pågått i mer än 40 år. Palestinierna fruktar att Israel ska kasta ut dem, israelerna är rädda för att palestinierna ska ta över. Vi måste hitta en lösning, annars blir det aldrig fred i Mellanöstern, säger Moshe Amirav, israelisk Jerusalem-expert som deltagit i tidigare fredssamtal med palestinierna.

ANNONS

Fakta: Det omstridda Jerusalem

ANNONS