Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abu al-Ghayt. Arkivbild.
Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abu al-Ghayt. Arkivbild. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Arabförbundet fördömer Israels agerande

Arabförbundets generalsekreterare kallar de israeliska flygräderna mot Gazaremsan "urskillningslösa och oansvariga", och lägger skulden för oroligheterna i Jerusalem på Israel. EU och USA uppmanar båda sidor att bidra till avspänning. FN kräver att gripna barn släpps fria.

ANNONS

Israel bär ansvar för den "farliga upptrappningen" av oroligheterna i Jerusalem, skriver Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abu al-Ghayt i ett uttalande.

Från Bryssel kommer fördömanden mot båda sidors agerande.

"Den kraftiga ökningen av våld på den ockuperade Västbanken, inklusive i östra Jerusalem, såväl som i och runt Gaza, måste upphöra omedelbart. Att skjuta raketer från Gaza mot civila i Israel är helt oacceptabelt och leder till en eskalering av händelseutvecklingen", skriver EU i ett uttalande.

FN "djupt bekymrat"

"Alla ledare har ett ansvar att agera mot extremister. Status quo för de heliga platserna måste respekteras till fullo. Vi upprepar vår uppmaning till alla sidor att göra insatser för nedtrappning. Förhindrande av ytterligare civila offer måste prioriteras."

ANNONS

FN:s människorättsorgan är "djupt bekymrat" över händelserna.

– Vi fördömer allt våld, all anstiftan till våld och etnisk tvedräkt och provokationer, säger talespersonen Rupert Colville vid en presskonferens i Genève, enligt AFP.

Colville uppmanar israeliska myndigheter att respektera yttrande-, organisations- och mötesfrihet, att endast använda våld då det är nödvändigt, och då i linje med internationella standarder för mänskliga rättigheter.

"Barn måste släppas"

Särskilt barns utsatthet är en källa till oro, enligt FN:s människorättschef Michelle Bachelet, säger Colville.

– Barn som har gripits måste släppas.

I måndags sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att "alla sidor måste trappa ned, minska spänningarna och vidta praktiska åtgärder för att lugna ner situationen".

FN:s säkerhetsråd höll ett brådskande möte om oroligheterna i Jerusalem under måndagen.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS