De klonade aporna Zhong Zhong and Hua Hua med en leksak.
De klonade aporna Zhong Zhong and Hua Hua med en leksak.

Apor klonade – här är Hua Hua och Zhong Zhong

Kinesiska forskare har klonat apor med samma teknik som skapade det världsberömda fåret Dolly. Genombrottet innebär att en dörr i teorin öppnas mot kloning av människor.

ANNONS
|

De nya banbrytande namnen att lägga på minnet är Hua Hua och Zhong Zhong, två långsvansade makaker (Macacu fascicularis) eller krabbmakaker. De identiska aporna föddes friska för sex respektive åtta veckor sedan.

Kloningen utfördes på den kinesiska vetenskapsakademins institut för neurovetenskap.

Hua Hua och Zhong Zhong är de första primaterna som klonas från en icke-embryonal cell. Processen kallas somatisk cellkärneöverföring, vilket innebär att en cellkärna med dna flyttas till ett ägg där kärnan avlägsnats.

Forskarna betonar att genombrottet ska användas för att studera sjukdomar hos apor. Men möjligheten finns nu att teoretiskt tänka sig kloning av vår egen art.

ANNONS

Envist arbete

- Människor är primater. Så när det gäller kloning av primatarter, människan inkluderad, är den tekniska barriären nu bruten, säger forskaren Poo Muming.

- Skälet till att vi gjorde detta är att ta fram djurmodeller som är användbara i medicin för mänsklig hälsa. Det finns ingen avsikt att använda den här metoden på människor, intygar han

Den genetiska kopian Dolly föddes i Skottland 1996 och levde till 2003. Hon blev det första däggdjuret som klonats från en cell av ett vuxet djur. Fåret såg dagens ljus tack vare i grunden samma teknik som nu gett oss Hua Hua och Zhong Zhong. Efter Dolly har över 20 andra arter klonats som kor, grisar, hundar, kaniner, råttor och möss.

Tidigare försök att klona primater har ideligen misslyckats. Den nya forskningen, som på onsdagen redovisades i tidskriften Cell, bygger på att använda en metod med modulatorer för att sätta på och stänga av vissa gener som hämmar embryots utveckling. Men det var mycket svårt att få det att fungera; 127 ägg krävdes för att producera de två små apliven och tekniken fungerade bara med kärnor tagna från fosterceller.

ANNONS

Växer normalt

- Det förblir en mycket ineffektiv och riskabel procedur, säger Robin Lovell-Badge, en kloningsexpert på Francis Crick-institutet i London som inte är involverad i den kinesiska forskningen.

- Arbetet i den här studien är inte en språngbräda mot att etablera metoder för att få fram levandefödda mänskliga kloner. Det vore helt klart en mycket dum sak att ge sig på.

Från Kina hälsas att den nyklonade aporna flaskmatas och växer normalt. Forskarna planerar att klona fler makaker under de kommande månaderna.

TT-Reuters

ANNONS