USA:s president Donald Trump när han på torsdagen klargjorde att USA lämnar Open skies-avtalet.
USA:s president Donald Trump när han på torsdagen klargjorde att USA lämnar Open skies-avtalet. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Ann Linde: Beklagligt att USA lämnar avtal

USA ska lämna ytterligare en internationell uppgörelse för rustningskontroll – det avtal som kallas Open skies och reglerar länders obeväpnade observationsflygningar över varandra. Ryssland talar om ett slag mot Europas säkerhet, Natoambassadörerna har blixtinkallats – och Sveriges utrikesminister Ann Linde beklagar.

ANNONS

Ann Linde (S) skriver på Twitter att Sverige beklagar att USA har meddelat sin avsikt att lämna avtalet, som "spelar en viktig förtroende- och säkerhetsbyggande roll i Europa".

"Sverige kommer att fortsätta att uppmuntra full efterlevnad från alla medlemmar och hoppas att USA kommer att ompröva sitt beslut", fortsätter hon.

TT har sökt mer utförliga kommentarer från henne.

USA:s president Donald Trump sade till reportrar på torsdagen att Ryssland inte har följt Open skies-fördraget.

– Så tills de följer kommer vi att dra oss ur, säger Trump.

"Ny uppgörelse"

Innan han öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

ANNONS

– Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet.

Trump säger att det finns en "mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen".

En diplomatkälla uppger för nyhetsbyrån AFP att Natoambassadörerna blixtinkallats till möte på grund av USA:s beslut att lämna avtalet. Mötet, som ska hållas på fredagseftermiddagen, ska analysera följderna av beslutet.

Identifiera mål

Open skies-avtalet är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, ska få ökade möjligheter till kontroller och övervakning militärt.

Enligt Washington har Moskva brutit mot avtalet genom att begränsa amerikanska flygningar över Rysslands granne Georgien och över ryska Kaliningrad vid Östersjökusten.

Dessutom ska ryska överflygningar över USA och Europa ha använts för att identifiera eventuella mål i händelse av krig.

Open skies-fördraget undertecknades 1992, utvidgades 2002 och ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar Trumps beslut för "förhastat och oansvarigt".

Försämrad säkerhet

Ukraina och försvarsalliansen Nato har försökt pressa USA att stanna kvar inom Open skies-avtalet, och nu kan spänningarna inom alliansen komma att öka ytterligare.

ANNONS

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko förnekar att landet brutit mot avtalet. Han uttalar att det amerikanska uttåget får följder för de länder som kvarstår i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

– USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade, säger Grusjko enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna det och att säkerhetsläget i Europa därför kan försämras i en tid när ryskstödda separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

I fjol skrotades det så kallade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar.

Tomas Bengtsson/TT

Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Donald Trump har tidigare diskuterat framtiden för det så kallade Open skies-avtalet. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Donald Trump har tidigare diskuterat framtiden för det så kallade Open skies-avtalet. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT
Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Bild: Pontus Lundahl/TT

Fördraget Open skies är ett samarbetsavtal där de anslutna länderna har gått med på att öppna sina luftrum för varandras flygfotospaning och övervakning.

Avtalet har funnits sedan 1992 och var först bara öppet för Natoländer och länder i före detta Warszawapakten. Det öppnades 2002 för alla medlemsländer i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

I dag är 35 länder anslutna till fördraget, däribland Sverige.

Ett viktigt syfte med samarbetet är att deltagande länder ska kunna kontrollera att inget land bryter mot exempelvis ingångna nedrustningsavtal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS