Analys: Trumps presskonferens går till historien

ANNONS
|

Trump skulle egentligen bara presentera sitt val av ny arbetsmarknadsminister sedan den tidigare hoppat av efter kritik också från republikaner i kongressen. Men det hela utvecklade sig till ett vilt svingande som aldrig tidigare upplevts i Vita husets östra rum. En häpen nation såg i en timma och en kvarts direktsändning Trump kasta sig mellan stort och smått och anklaga journalisterna för att vara ohederliga och för att presentera fejkade nyheter.

Det blev en tillställning som går till historien.

* Trump prisade den avskedade säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och sade å ena sidan att han skulle ha bett Flynn att kontakta den ryske ambassadören, såvida han inte gjort det självmant. Å andra sidan måste Flynn gå eftersom han inte sanningsenligt berättat om samtalen när vicepresident Mike Pence frågade. Själv hade Trump inte hört något om saken och han hävdade att han inte hade någon som helst kunskap om andra medarbetares eventuella samröre med Ryssland under valrörelsen.

ANNONS

* Trump tänker se till att de som läckt ut de bandade samtalen mellan Flynn och ambassadören skall letas upp och ställas inför rätta eftersom de lämnat ut hemligstämplat material. Men Trump hävdade samtidigt att dessa uppgifter är fejkade nyheter.

Hånade Hilllary Clinton

Så långt handlade det om ämnen som medierna ställde frågor om. Sedan gick Trump igång själv och hånade Hilllary Clinton och demokraterna för att de blev hackade. Han hävdade att han fick fler elektorsröster än någon annan president sedan Ronald Reagan. Invändningen att det är fel – och varför någon skall lita på presidenten när han ljuger om fakta som lätt kan kontrolleras – avfärdade han med att det var uppgifter som han fått.

Är då detta ett framträdande som väcker förfäran hos demokraterna och jubel hos republikanerna? Det är inte riktigt så enkelt.

* Donald Trump fick 46,1 procent av de avlagda rösterna och Hilllary Clinton fick 48,2. Valsystemet med elektorsröster gjorde att Trump segrade och hans valvinst skall inte ifrågasättas. Men vilket mandat innebär det? Att valdeltagandet bara var omkring 59 procent kan i det här sammanhanget lämnas därhän.

Presidenten skallrepresentera alla amerikaner men i en extremt minimalistisk syn skall han tala för sina väljare. Valet visar en traditionell utdelning i röster för Trump som republikan. Det betyder att den stora majoriteten av dem som identifierar sig som republikaner, röstade på honom. Det handlar om traditionalister som önskar lägre skatter, färre regleringar och som talar om republikanerna som Abraham Lincolns parti.

ANNONS

Trumps bas

Inom republikanerna finns också de som förr kallades den religiösa högern och som under en tid blev teapartyrörelsen. De är Trumps bas och utgör omkring 25 procent. Trumps väljare är alltså både traditionalister – som innefattar de etablerade i kongressen och som till sist inte hade någon annan att rösta på – och den mindre gruppen lojalister som jublar vad han än gör.

* Presidentämbetet är närmast heligt i USA. Presidenten kan driva sin politik stenhårt men förväntas uppföra sig värdigt och med respekt för amerikanska institutioner. Här har det redan havererat för Trump.

* Det finns alltid en spänning mellan medierna och makten. Men det unika är att Trump redan sin första dag som president meddelade att han har ett pågående krig med medierna. Alla stora nyhetsorganisationer har fasta korrespondenter i Vita huset. De står upp när han kommer in och kallar honom respektfullt för ”Sir” och ”Mr President". Trump kallar dem ohederliga och fejkare.

Hur länge tål pressen den hånfullheten?

Och den övergripande frågan är om Donald Trump skall uppfattas som hela USA:s president. Eller om han – som idag i Florida – skall fortsätta att vara den lilla republikanska lojalistiska gruppens företrädare.

ANNONS