Död, sorg och lidandet fortsätter i Jemen, men nu finns ett hopp om fredssamtal.
Död, sorg och lidandet fortsätter i Jemen, men nu finns ett hopp om fredssamtal. Bild: Hani Mohammed

Analys: Kriget i Jemen kan ta slut i Sverige

Hittills har alla försök att få slut på kriget i Jemen misslyckats. Men fredssamtal i Sverige kan bli ett genombrott. Ett skäl väger tungt: förslaget kommer från USA.

ANNONS
|

Konflikten eskalerade 2015 när Iranstödda Hutirebeller tog kontroll över stora delar av västra Jemen. Presidenten flydde utomlands. För att undsätta regimen och motverka det iranska inflytandet inledde en koalition under Saudiarabiens ledning ett anfallskrig.

Det har varit förödande och urskillningslöst. Över 10 000 människor har dött, många kvinnor och barn. Över två miljoner människor har drivits på flykt. FN talar om den värsta humanitära krisen i världen.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har varit pådrivande. Det har skett med USA:s, Storbritanniens och Frankrikes goda minne, logistiska support och vapen.

Det var också till Saudiarabien som Donald Trump kom på sin första resa som USA:s president och gav Iran, sina värdars och sin egen ärkefiende, en varning som inte kunde misstolkas. Efteråt skröt Trump också om de miljardkontrakt som han kunde ta med sig hem.

ANNONS

Flera händelser påverkar bilden

Men nu har flera saker hänt som påverkar bilden, och möjligen också relationerna mellan ledarna i den saudiarabiska huvudstaden Riyadh och Washington.

Dels har USA utsatts för ökad kritik för stödet till koalitionen. FN:s människorättsexperter talar om att krigsbrott har begåtts i Jemen. Samtidigt är det svårt eller omöjligt att distribuera livsmedel, mediciner och andra nödvändiga behov till befolkningen som i stor omfattning svälter.

Dels har mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul inverkat negativt på förhållandet. Den i USA boende saudiern dödades av allt att döma på ett bestialiskt sätt av saudiska agenter som kom till Turkiet i privatflygplan. Uppdraget var planerat på hög nivå och efteråt åkte de hem. Kronprinsen förnekar att han skulle ha med mordet att göra, men många tvivlar, inte minst i den amerikanska kongressen.

Det är bakgrunden till att USA nu föreslår fredssamtal under FN:s ledning i Sverige. Försvarsminister Jim Mattis vill att mötet ska äga rum i november.

– Vi måste gå framåt mot en fredsansträngning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger han under ett besök vid Fredsinstitutet i Washington.

— Trettio dagar från nu vill vi se alla runt ett fredsbord baserat på en vapenvila, på ett tillbakadragande från gränsen och ett stopp för angrepp med bomber som tillåter FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths att samla dem i Sverige och avsluta det här kriget, säger Mattis.

ANNONS

Pompeo vädjar till alla parter

Utrikesminister Mike Pompeo uppmanar parterna att stödja Martin Griffiths i att finna en fredlig lösning på konflikten i Jemen.

Enligt James Mattis är både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten redo för samtal. Däremot är det oklart hur Huti-rebellerna ställer sig. De har tidigare uteblivit från möten. Så var det i Genève nyligen när Jemens utrikesminister anklagade dem för att sabotera samtalen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftar att Sverige gärna är värd för samtal..

— De vet att vi är engagerade i den här frågan och kanske också litar på oss och känner förtroende för oss, säger hon till TT.

Men inget vet om det blir några samtal och om de har några utsikter att gå bra,. Wallström tar inte ut någonting i förskott, säger hon. Men med USA:s uppbackning finns det i varje fall ett hopp om ett slut på kriget.

ANNONS