Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hungerstrejkar. Arkivbild.
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hungerstrejkar. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Advokat: Navalnyj tappar känseln i händerna

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa försämras, uppger hans advokat Olga Michailova. Navalnyj har fortsatt hungerstrejka i fängelset och nu börjar han tappa känseln i händerna.

ANNONS

Enligt Navalnyjs advokat, som besökt honom på straffkolonin i Pokrov, har han nu gått ner 13 kilo. Sedan några dagar har han flyttats till en vårdavdelning på grund av en misstänkt luftvägssjukdom.

– Han ser inte bra ut, hostar och mår dåligt. Han väger nu omkring 80 kilo, säger Olga Michailova.

Navalnyj inledde hungerstrejken förra veckan. En anledning var att de läkare som vårdat honom i fängelset endast gav honom smärtstillande mot svår ryggvärk och domningar i ben.

Hans advokater kräver att han flyttas till ett vanligt sjukhus, men en talesperson för Kreml säger att Navalnyj inte ska få någon "särbehandling".

ANNONS

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han flyttades till ett sjukhus i Tyskland för vård, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatsen.

Vita huset har uttalat sig om Navalnyjs situation och uppmanar ryska myndigheter att vidta åtgärder för politikerns säkerhet.

"Vi är oroade över rapporterna om att Aleksej Navalnyjs hälsa försämras. Så länge han befinner sig i fängelse är Rysslands regering ansvarig för hans välbefinnande", skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS