Tårgasröken låg tung över Betlehem på Västbanken på lördagen, under nya palestinska protester mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Tårgasröken låg tung över Betlehem på Västbanken på lördagen, under nya palestinska protester mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Abbas tar inte emot Pence

Palestiniernas president Mahmud Abbas tänker inte träffa USA:s vicepresident Mike Pence som planerat. USA har trätt över en röd linje med beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, är budskapet från palestinierna.

ANNONS
|

Efter president Donald Trumps besked om Jerusalem i veckan fortsätter reaktionerna från regionen att strömma in.

– Det blir inget möte med USA:s vicepresident i Palestina, säger Abbas rådgivare Majdi al-Khaldi till nyhetsbyrån AFP.

– USA har trätt över alla röda linjer med beslutet om Jerusalem, tillägger han.

Senare sade den palestinske utrikesministern Riyad al-Maliki att USA inte längre kan agera fredsmäklare i konflikten. Hans budskap vid en presskonferens i Kairo var att det inte kommer att tas några kontakter mellan palestinska och amerikanska företrädare. al-Maliki sade också att palestinierna hoppas på en resolution i FN:s säkerhetsråd om Trumps Jerusalem-deklaration.

ANNONS

Fortsatta protester

Från Egypten meddelar den koptisk-ortodoxa kyrkans påve Tawadros II att även han ställer in sitt planerade möte Pence. Trumps beslut tar inte hänsyn till miljoner arabers känslor, heter det i kyrkans motivering. I går kom samma besked från Egyptens storimam Ahmed al-Tayeb.

Något datum för Mike Pences planerade besök i Mellanöstern har inte offentliggjorts, men det har talats om att det ska ske före jul. Vita huset sade i torsdags att det vore "kontraproduktivt" av palestinierna att vägra träffa vicepresidenten.

På lördagen blossade nya oroligheter upp i östra Jerusalem, Gaza och Västbanken, även om protesterna var mindre intensiva än under de senaste dagarna, rapporterar Reuters. På Västbanken utsattes israeliska soldater för stenkastning och de svarade med tårgas. Vid Khan Yunis skottskadades en palestinsk kvinna när israeliska soldater sköt skarpt under sammandrabbningar vid gränsen mellan Israel och Gaza, rapporterar nyhetsbyråer.

Den israeliska militären säger att våldsamma upplopp ägt rum på ett 20-tal olika platser på Västbanken och Gazaremsan, där demonstranter kastat stenar, bensinbomber och rullat brinnande bildäck mot soldaterna.

Flyganfall mot Gaza

Totalt har fyra palestinier mist livet det senaste dygnet i spåren av Trumps tillkännagivande. I fredags sköts två personer ihjäl av israeliska soldater i samband med protester längs gränsen mellan Israel och Gazaremsan och två palestinier dödades under ett israeliskt flyganfall i Gaza på lördagsmorgonen.

ANNONS

Anfallet är ett svar på de tre raketer som avfyrades från Gaza mot Israel under fredagen. "Israels flygvapen har träffat fyra anläggningar som tillhör terrororganisationen Hamas på Gazaremsan", skriver den israelska armén i ett pressmeddelande.

Israelerna anföll Gaza även i fredags. Den attacken riktades mot ett av Hamas träningsläger samt mot en ammunitionsdepå, enligt armén. Sjukvårdspersonal från Hamas uppger att 14 personer, bland dem kvinnor och barn, skadades.

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Det fastslås också att det är en plats där alla trosinriktningar ska respekteras. Staden beskrivs som "odelbar", men huruvida palestinierna också skulle kunna ha den som huvudstad framgår inte uttryckligen.

Lagen har också ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle ha gjorts i måndags, men blir nu alltså inte av.

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

ANNONS