Kanske kommer man aldrig att identifiera eller hitta alla som omkommit i branden i Grenfell Tower, enligt polischefen Stuart Cundy.
Kanske kommer man aldrig att identifiera eller hitta alla som omkommit i branden i Grenfell Tower, enligt polischefen Stuart Cundy.

87 kvarlevor hittade i Grenfell Tower

87 mänskliga kvarlevor har hittats efter branden i Grenfell Tower. Det är alla synliga kvarlevor som upptäckts. Men om dessa tillhör 87 människor är omöjligt att avgöra, enligt Londonpolisen.

ANNONS
|

Dödstalet efter branden ligger på 80 men det kan dröja till årets slut eller längre innan man vet hur många som dog i branden, säger polischefen Stuart Cundy i ett uttalande under onsdagen.

Endast 21 personer har identifierats hittills.

- Totalt har vi gjort 87 fynd, men jag måste påpeka att den katastrofala skadan inne i Grenfell Tower betyder att det inte är 87 människor, säger Cundy till The Guardian.

ANNONS

250 personer arbetar i tornet för att noggrant gå igenom 15,5 ton spillror och hitta de kvarlevor som ligger begravda där. Polischefen konstaterar att man kanske aldrig kommer att hitta eller identifiera alla som omkommit.

Samtidigt inför regeringen en slags "immigrationsamnesti" för de drabbade i Grenfell Tower, enligt immigrationsminister Brandon Lewis. Många av de utlandsfödda som bodde i skyskrapan har inte kontaktat myndigheterna efter branden eftersom de är oroade över sin immigrationsstatus.

I upp till 12 månader kommer myndigheterna inte att kontrollera dessa människor. De kommer samtidigt att kunna dra nytta av allt relevant stöd, få tillgång till sociala förmåner och offentliga medel utan att behöva betala några avgifter.

De ska heller inte drabbas i efterhand.

Labourpolitikern Diane Abbott menar dock att regeringen inte går långt nog. I stället borde amnestin gälla för all framtid, säger hon enligt The Guardian.

TT

Fakta: Höghusbranden i London

Grenfell Tower i North Kensington, en stadsdel i centrala London, började brinna den 14 juni. Elden spred sig snabbt uppåt genom husets 24 våningar.

Minst 79 människor befaras ha omkommit. Byggnaden ägs av kommunen och innehöll framför allt bostäder.

Det finns inga misstankar om att branden skulle ha anlagts med avsikt. Den började i ett kyl- och frysskåp.

2016 avslutades en omfattande renovering av Grenfell Tower, då byggnaden bland annat fick ny fasadklädsel och omgjort värmesystem. De nya fasadplattorna bestod av aluminiumskivor med plastmaterial emellan. Enligt expertis skulle det ha varit mindre brandfarligt med mineralmaterial mellan aluminiumskikten.

Flera hundra brittiska byggnader har liknande fasadplattor.

Kallor: BBC, The Guardian

ANNONS