41 lokalanställda med familjer ska evakueras från Afghanistan

Inom några dagar ska 41 lokalanställda och deras familjer kunna evakueras från Afghanistan. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för Ekot på torsdagseftermiddagen.

ANNONS
|

Sverige har evakuerat svensk personal från Afghanistan, till följd av talibanernas maktövertagande. Nu ligger fokus på att evakuera afghansk lokalanställd personal, som har arbetat för Sveriges ambassad i Kabul.

– Jag tror att vi inom några dagar ska klara att få ut de lokalanställda med familjer, säger Ann Linde (S) till Ekot.

Behandlas inom kvotflyktingsystemet

Totalt handlar det om 41 anställda personer samt deras familjer. Migrationsverket behandlar just nu deras ärenden inom kvotflyktingsystemet, uppger generaldirektören Mikael Ribbenvik för TT.

Samtidigt har Försvarsmakten tagit fram en lista på omkring 300 namn som skulle kunna vara aktuella för evakuering. På den listan finns bland annat afghaner som tidigare har arbetat som tolkar.

ANNONS

Militär på Kabuls flygplats

Mikael Ribbenvik vill inte gå in på hur många kvotflyktingar som Migrationsverket totalt sett räknar med att ta emot från Afghanistan.

– Jag kan ju säga att vi tar höjd för mycket mer än vad jag tror det kommer att bli. Det är bättre att ta i, säger han till TT.

Enligt Mikael Ribbenvik finns nu ett fönster för att genomföra evakuering, då amerikansk militär kontrollerar den militära delen av Kabuls flygplats vilket gör att flygtransporter kan ske.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS