32-åriga Mariam inifrån Iran: ”Finns ingen barmhärtighet”

Protesterna och våldet på Irans gator fortsätter efter att Mahsa Amini, 22, greps av landets moralpolis och dog i häktet.
32-åriga Mariam befinner sig i huvudstaden Teheran och vädjar nu till västvärlden att öppna ögonen.
– Jag måste säga att det finns ingen brutalitet och inget brott som regimen inte begår.

ANNONS
|

Protesterna mot regimen fortsätter i Iran efter att 22-åriga Mahsa Amini greps av moralpolisen i Teheran och senare dog i häktet. Brottet hon påstods ha begått var att bära sin slöja på fel sätt.

Den officiella förklaringen till hennes död är att hon drabbades av en hjärtattack. Samtidigt kommer vittnesmål om hur Mahsa Amini redan vid gripandet misshandlades av polis.

Nu fylls gatorna av det iranska folket som vill störta moralpolisen och regimen. Som vill ha frihet och säkerhet. Kvinnor som bränner sina slöjor och klipper av sitt hår. Samtidigt går regimen hårt mot det egna folket och använder både vattenkanoner, gummikulor och skarp ammunition. Enligt statlig iransk tv har 20 personer dött. Enligt internationella organisationer handlar det om fler.

ANNONS

32-åriga Mariam befinner sig just nu i Teheran. Hon är medlem i en enhet som stödjer oppositionsgruppen Folkets mujahedin. Hon börjar med att beklaga det fruktansvärda som hänt och berömmer alla som gett sig ut på gatorna i protest.

– Jag ser en stolthet i det iranska folket runtomkring i landet. Jag hör deras röster och jag vet att folk med hela sitt hjärta vill att den här regimen störtas. Det är den enda vägen för att det iranska folket ska befrias. Folket på gatorna visar sin vrede och det är en solidaritet som är obeskrivlig, säger Mariam.

”Det finns ingen barmhärtighet”

När hon hör slagorden så känns det i hela kroppen. Hon blir glad och stolt över att se hur ungdomarna går i bräschen.

– De vet vad de vill, vi vet vad vi vill och vad vi inte vill. Det finns ett otroligt mod. Folk kommer från alla samhällsskikt. Men för det mesta är det ungdomar, det som är vackert är att även när regimen trycker på så är det ingen som backar.

Bilder från Iran visar hur gatorna brinner, hur demonstranter håller upp porträtt av Mahsa Amini och hur polis försöker trycka ner de som gör sig hörda. Våldet från regimen liknar ingenting annat menar Mariam.

ANNONS

Internet och sociala medier ligger nere i delar av landet och att få ut vittnesmål likt Mariams är svårt. Men det här våldet och övergreppen måste västvärlden få upp ögonen för säger hon.

– De misshandlar oss, de är beväpnade och skjuter från nära håll. Det finns ingen barmhärtighet i dem. De tar sårade med sig men inte till sjukhuset. Inget vet vart de tar vägen. Jag måste säga att det finns ingen brutalitet och inget brott som de inte begår.

Frihet och säkerhet är vad det iranska folket vill ha, säger Mariam. Den moralpolis som grep Mahsa Amini är regimens sätt att se till att det är två saker folket inte har i dag.

– Moralpolisen vill skapa rädsla och förtryck. De vill säga till folket att de kontrollerar dem, ni är under vår bevakning. Ni kan inte göra någonting, inte protestera eller visa missnöje. De vill få folket att tro att de inte kan eller har mod till att göra någonting.

”Västvärlden kan inte vara likgiltig”

Det är vad begränsningarna i det iranska samhället handlar om berättar Mariam.

– Som att begränsa vad folk har på sig. Det gäller framför allt kvinnor och unga tjejer. De tvingas ha mörka kläder och slöja eller heltäckande chador. De stoppar studenter på universiteten och kontrollerar dem. Ungdomar får inte festa eller vara glada.

ANNONS

Men det finns hopp för förändring.

– Jag ser en solidaritet, en glöd och en enighet bland folket och jag ser morgondagens Iran fritt från tvång och diktatorstyre. Ett Iran där kvinnor och män är lika och jämställda, alla etniska grupper och religioner har samma värde. Min önskan är att bo i ett demokratiskt och fritt Iran.

Kvinnor tar av sina slöjor i protest mot de hårda lagarna i landet.
Kvinnor tar av sina slöjor i protest mot de hårda lagarna i landet. Bild: Bilal Hussein

Nu vill Mariam och många med henne att västvärlden ska stötta dem i kampen.

– Vad är viktigare än att det begås brott mot mänskligheten i Iran? Västvärlden måste förstå att de inte kan vara likgiltiga. Den här likgiltigheten hotar världens säkerhet. De skjuter ihjäl vanliga människor som vill ha sina rättigheter. Vad tror ni händer om Iran får kärnvapen?

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att västvärlden står på det iranska folkets sida. Inte bara med ord. När ni stödjer regimen genom att ge dem utrymme och en talarstol, stödjer ni i själva verket mördarna. Det ökar antalet döda och blod på Irans gator, säger Mariam.

De hårda lagarna mot kvinnor

Efter den islamiska revolutionen i Iran 1979 infördes mycket strikta levnadsregler när landet fick en islamistisk regering.

Många av dem riktar sig direkt till kvinnor, som inte tillåts visa håret och tvingas bära löst sittande kläder på resten av kroppen. De får inte heller resa utomlands utan tillstånd från sin make.

Kvinnor har till och med dömts till fängelse och piskrapp för att ha dansat, och förbjuds också från att ta del av till exempel sportevenemang.

Källa: TT

LÄS MER:Över 50 dödsoffer rapporteras från Iran

LÄS MER:Intervju med Raisi inställd – krävde huvudduk

LÄS MER:Hårdare hijabkrav i fokus efter 22-årings död

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS