Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förs i väg av polis under en protest i Moskva.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förs i väg av polis under en protest i Moskva.

1 600 frihetsberövade under Putinprotester

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits vid en demonstration på Pusjkintorget i centrala Moskva mot president Vladimir Putin. Över 1 600 demonstranter har frihetsberövats i 26 ryska städer enligt den oberoende organisationen OVD-info.

ANNONS
|

Navalnyj har uppmanat Kremlkritiker att gå ut på gatorna under lördagen för att protestera mot presidentens styre, två dagar innan Putin ska sväras in för en fjärde mandatperiod. Oppositionsledaren greps strax efter att han kommit till torget där tusentals människor samlats och skanderade "Ryssland utan Putin" och "Ned med tsaren", skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kravallpolis ingrep

Enligt polisen deltog 1500 personer i manifestationen i Moskva, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Reportrar som bevakar protesterna vittnar om hur kravallpolis omhändertagit demonstranter, i vissa fall under våldsamma former, och bussat i väg dem från torget. Enligt Amnesty international har människor som protesterat bland annat misshandlats med knytnävsslag och blivit slagna med piskor av paramilitära grupper medan polisen tittat på utan att ingripa.

ANNONS

I S:t Petersburg hindrades demonstranter att nå fram till stadens centrum, medan omkring 1000 deltog i anti-Putinprotester i staden Jekaterinburg öster om Moskva, skriver Reuters. Över 230 personer frihetsberövade i samband med protesterna i staden, enligt AFP.

Protester över hela landet

Enligt den oberoende organisationen OVD-info har över 700 personer frihetsberövats i Moskva. Sammanlagt över 1600 personer har gripits i demonstrationer över hela landet, skriver nyhetsbyrån AFP. Polisen anger en lägre siffra – 300 personer.

Navalnyj, som förbjöds ställa upp i valet mot Putin på grund av en korruptionsdom, som han avfärdat som politiskt motiverad, meddelade inför folkmassan att han var glad att de hörsammat uppmaningen att manifestera. Strax därefter fördes han bort av fem polismän och fördes i väg i en polisbuss.

Oppositionsledaren har gripits flera gånger tidigare för att ha anordnat regeringskritiska protester.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet i mars i år, men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande av Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång förra året fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

ANNONS