Pakistanska säkerhetsstyrkor omgärdar domstolsbyggnaden i Islamabad.
Pakistanska säkerhetsstyrkor omgärdar domstolsbyggnaden i Islamabad.

Överklagan avvisas i HD – kvinna fortsatt fri

Högsta domstolen i Pakistan avvisar en överklagan av den friande domen för en kristen kvinna. Det innebär att den för hädelse tidigare dödsdömda kvinnans chanser att söka asyl utomlands ökar.

ANNONS
|

Pakistans högsta domstol har fattat beslut om prövningstillstånd sedan den friande domen från oktober 2018 överklagats. Som väntat meddelade landets nya överdomare Asif Saeed Khosa att begäran avslås.

Domstolen har inte kunnat hitta några fel i den friande domen, rapporterar den pakistanska tidningen Dawn.

Domen hade överklagats av en konservativ, lokal imam. Det hölls dock som osannolikt att domstolen skulle tillåta att fallet tas upp för ny prövning.

"Fri lämna landet"

Det innebära att det sista hindret för Asia Bibi – som egentligen heter Aasiya Noreen – att lämna landet och söka asyl utomlands försvinner. Hennes döttrar uppges inför de nya förhandlingarna i Högsta domstolen ha flytt till Kanada, som likt Australien har signalerat att de är villiga att ge Asia Bibi asyl.

ANNONS

"Hon bör nu vara fri att återförenas med sin familj och söka skydd i ett land som hon själv valt", lyder ett uttalande från Amnesty International, enligt AFP.

Dömdes till döden

Asia Bibi hade innan hon friades av Högsta domstolen suttit fängslad sedan 2010, dömd till döden i en lokal domstol efter anklagelser om att ha talat illa om profeten Muhammed. Friandet i HD väckte stor ilska och våldsamma protester i landet. Bibi har av extremister hotats till livet och hålls gömd av myndigheterna på okänd ort i Pakistan.

Regeringen har efter oroligheterna slagit till mot islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP), och bland annat gripit ledaren Khadim Hussain Rizvi som drivit protesterna. För att få ett slut på protesterna gjordes också en överenskommelse med TLP om att belägga Asia Bibi med reseförbud.

Säkerheten i huvudstaden Islamabad hade stärkts inför dagens domstolsförhandlingar, för att förhindra nya våldsamheter, enligt Dawn.

TT

Fakta: Fallet Asia Bibi

Anklagelserna mot den katolska flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna. En ordväxling utbröt, och kvinnorna ska ha uppmanat henne att konvertera. Enligt kvinnorna ska Bibi då ha fällt uttalanden som skymfade profeten Muhammed.

Hon misshandlades senare i sitt hem, och påstods då ha erkänt hädelse. Efter en polisutredning greps Asia Bibi.

2010 dömdes Bibi till döden av en lokal domstol, en dom som 2014 fastställdes av en domstol i Lahore. I oktober 2018 friade Högsta domstolen henne i brist på bevis.

Även om blasfemi i Pakistan är belagt med dödsstraff har ingen dödsdom hittills verkställts. De flesta dödsdomar för brott i landet förvandlas till långa fängelsestraff.

Källor: AFP, BBC

ANNONS