Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal (till vänster) träffar EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel. Från EU får Ukraina och andra forna sovjetrepubliker nu ytterligare stöd för covid-19-vaccineringen. Arkivfoto.
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal (till vänster) träffar EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel. Från EU får Ukraina och andra forna sovjetrepubliker nu ytterligare stöd för covid-19-vaccineringen. Arkivfoto. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Östländer får vaccinstöd från EU

ANNONS

De sex forna sovjetrepublikerna i EU:s östra partnerskap stöttas med motsvarande drygt 400 miljoner kronor för att ordna vaccineringen mot covid-19.

Pengarna kommer från EU i en gemensam satsning med Världshälsoorganisationen (WHO) för att hjälpa i Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina.

"Genom att agera tillsammans nu kan vi också arbeta snabbt för regionens socio-ekonomiska återhämtning. Dagens satsning kommer i tillägg till den miljard euro i EU-stöd som redan mobiliserats för att hantera pandemin och stödja återhämtningen i regionen", säger EU:s utvidgnings- och grannskapskommissionär Olivér Várhelyi i ett pressmeddelande.

EU har redan bidragit med mer än 1 500 respiratorer, tiotusentals tester och mängder av skyddsutrustning till länderna. Inom ramen för en vaccindelningssystem hoppas man också få medlemsländerna att bidra med doser till länderna i området.

ANNONS

Wiktor Nummelin/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS