Afghaner samlas utanför Kabuls internationella flygplats i hopp om att ta sig ut ur landet.
Afghaner samlas utanför Kabuls internationella flygplats i hopp om att ta sig ut ur landet.

Ökad takt för evakueringen från Kabul

Evakueringarna från Kabul fortsätter, och takten kommer enligt USA att öka. Under tisdagen flög landet ut 1 100 personer ur Afghanistan och en källa i Vita huset säger till flera nyhetsbyråer att "nu när vi har etablerat ett flöde förväntar vi oss att siffrorna ska stiga".

ANNONS
|

Bland de som har kunnat lämna Kabul med amerikanskt militärflyg finns såväl amerikanska medborgare som personer med permanent uppehållstillstånd och deras familjer. Totalt har USA sedan helgen evakuerat 3 200 människor.

Tidigare på tisdagen uppgav Vita huset att 11 000 amerikanska medborgare var kvar i Afghanistan och Pentagons presstalesperson John Kirby sade till CNN att mellan 5 000 och 9 000 människor skulle kunna evakueras per dag.

Sammanlagt 6 000 amerikanska soldater ska säkra utträdet, ännu är alla inte på plats.

Vill vara klara i augusti

Samtidigt uppger The Times att Storbritannien kan tvingas dra tillbaka alla sina soldater i Afghanistan innan evakueringen är klar. Viceadmiral Ben Key, som är ansvarig för evakueringen, säger till tidningen att de är rädda för att talibanerna ska dra tillbaka sitt samtycke för den brittiska pågående insatsen. Förutom de 3 000 britter som är kvar vill landet få ut 3 000 afghaner.

ANNONS

USA vill kunna avsluta all sin evakuering innan augusti månads slut och planerar för upp till två dussin flyg ut ur Kabul om dagen. Utrikesdepartementet uppger dock att viss diplomatisk personal, som nu arbetar från flygplatsen, kan fortsätta vara på plats även efter den 31 augusti.

Om det är säkert och ansvarsfullt av oss att potentiellt stanna längre så är det något vi tittar på, säger talespersonen Ned Price enligt Reuters.

Utreder dödsfall

Evakueringen har försvårats av talibanernas kontroller vid flygplatsen, men på tisdagskvällen meddelade USA att talibanerna lovat att inte hindra civila från att ta sig dit.

"I möten med högt uppsatta talibanska ledare i Doha varnade jag dem för att hindra vår evakuering och gjorde klart för dem att alla attacker kommer att mötas med förkrossande våld för att försvara våra trupper", skriver general Frank McKenzie vid USA:s centralkommando, som ansvarar för landets säkerhetspolitiska intressen i Mellanöstern och Centralasien, i ett uttalande.

Under tisdagen tunnade folkmassorna på flygplatsen ut, efter det dödliga kaoset dagen före, då flera hundra afghaner försökte komma med de flyg som lyfte. Minst fem dog när desperata människor försökte tränga sig ombord på planen och flygplatsen stängdes tillfälligt.

Filmer från flygplatsen tycks visa hur två personer trillar av ett flyg som lyft och en person har hittats avliden i ett utrymme för ett flygplanshjul efter att det landat i Qatar. Det dödsfallet ska utredas, uppger USA:s flygvapen.

ANNONS

Innan besättningen kunde lasta av sin last (i Kabul) omringades de av hundratals afghanska civila. Ställda inför en snabbt förvärrad situation fattade de beslutet att lämna flygplatsen så fort som möjligt, säger talespersonen Ann Stefanek.

Extrainkallat G7-möte

Situationen i Afghanistan ska tas upp på ett extrainkallat digitalt G7-möte nästa vecka.

I sitt första samtal med en världsledare efter Kabuls fall diskuterade USA:s president Joe Biden frågan med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och de har gemensamt bjudit in övriga G7-ledare till ett möte, uppger såväl Vita huset som Downing Street.

Biden och Johnson kom överens om vikten av internationellt samarbete kring såväl situationen i Afghanistan som de flyktingar som flyr landet.

Även FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat till ett extrainsatt möte, som ska hållas i Genève på tisdag.

Johnsons inrikesminister Priti Patel meddelade på tisdagen att landet är berett att göra som Kanada och ta emot 20 000 afghanska flyktingar. Kvinnor, flickor, religiösa och minoriteter ska prioriteras.

"Storbritannien gör allt det kan för att uppmuntra andra länder att hjälpa till. Vi vill leda genom exempel men kan inte göra det här ensamma", skriver Patel i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS