Aleksej Navalnyj. Bilden togs i samband med rättegången mot honom i slutet av februari.
Aleksej Navalnyj. Bilden togs i samband med rättegången mot honom i slutet av februari. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Åklagare vill brännmärka Navalnyjs rörelse

Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs organisationer kan snart komma att stämplas som extremistiska. Åklagare anklagar Navalnyjs lokalkontor och antikorruptionsorganisation för att försöka destabilisera landet.

ANNONS

"Förklätt till liberal politik försöker dessa organisationer skapa grogrund för att destabilisera den sociala och sociopolitiska situationen", skriver åklagarna i ett uttalande och konstaterar att organisationerna försöker "förändra grunden till den konstitutionella ordningen".

Åklagarna förklarar dessutom att Navalnyjs olika organisationer "utför utländska och internationella organisationers arbete på Ryska federationens territorium" och att de därför är icke önskvärda.

På fredagen dömdes en av Navalnyjs medarbetare till två års fängelse för att ha publicerat "extremistiska" tweetar. Domen kommer dagen efter det att en annan av Navalnyjs medarbetare dömts till ett års samhällstjänst för anklagelser om att han försökt bryta sig in i bostaden till en agent som Navalnyj pekat ut för att ha deltagit i förgiftningen av honom i augusti.

ANNONS

44-årige Aleksej Navalnyjs avtjänar ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för anklagelser om att han gjort sig skyldig till förskingring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS