Ännu lång väg till riksrätt för Trump

Motståndarna talar ännu en gång om att den republikanske presidenten Donald Trump bör avsättas – den här gången efter uppgifter om att han läckt hemlig information till ryssarna. Det tycks förvisso vara kaos i Vita huset, säger professor Dag Blanck. Men ännu är det långt till ett riksrättsförfarande, påpekar han.

ANNONS
|

- Det är en process som börjar i representanthuset, och där har republikanerna en solid majoritet. Det krävs oerhört mycket för att republikanerna där ska gå emot sin egen president, och det kommer inte att ske i morgon. Men det är klart att alla sådana här uppgifter som kommer fram av den här arten är väldigt besvärande, säger Blanck, som är föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

ANNONS

Enligt uppgifter i The Washington Post ska Trump, vid förra veckans möte med utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadör Sergej Kisljak i Ovala rummet, ha berättat om information från en källa med insyn i terrorgruppen IS:s innersta liv – och så hemlig att den hållits i en snäv regeringskrets och undanhållits USA:s allierade.

Ropen skallar

Trump ska också ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgifterna, något som kan göra att denne kan spåras.

Administrationerna i både Moskva och Washington avfärdar att något uppseendeväckande hänt, och USA:s president har stor frihet när det gäller att bryta sekretess. Men både demokratiska och republikanska senatorer reagerar starkt på uppgifterna, och rop på riksrätt hörs återigen – liksom sedan Trump sparkade FBI-chefen James Comey i förra veckan.

Dag Blanck påpekar att det finns en kritik även inom republikanerna mot Trumps agerande.

- Det är ju helt exceptionellt, det som sker. Förra veckan var en enda karusell. Det verkar vara kaosartat i hans vita hus, men det är alldeles för tidigt att spekulera om riksrätt.

ANNONS

"Distansera sig"

Fast nästa år är det val till representanthuset. Och om skandalerna fortsätter, om Trumps popularitet sjunker och om de republikanska representanthusledamöterna börjar tvivla på att de kan väljas om – då kan det hända saker.

- Då kommer de att börja distansera sig från presidenten, säger Blanck.

Samtidigt påpekar han alltså att ett riksrättsförfarande kräver väldigt mycket:

- Men det är klart, att om det kommer fram övertygande bevisning om att presidenten samspelat med ryssarna för att undergräva amerikansk demokrati, då tror jag att sådant kommer att vägas in. Men där är vi inte ännu, alls.

TT

Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Representanthuset, underhuset, kan enligt konstitutionen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att kunna göra det krävs majoritet.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för det.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten.

När det stod klart att Nixon skulle ställas inför riksrätt avgick han den 9 augusti 1974.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com

ANNONS