Japans befolkning minskar snabbare än man tidigare skådat. Arkivbild.
Japans befolkning minskar snabbare än man tidigare skådat. Arkivbild. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT

Ännu färre än väntat föds i Japan

Antalet födslar per år i Japan faller långt snabbare än landets myndigheter har förväntat sig, rapporterar Asahi Shimbun.

ANNONS

Förra året föddes 811 604 barn i Japan, medan drygt 1,4 miljoner människor avled. Det är den största naturliga befolkningsminskning som har noterats i landet.

Enligt en myndighetsprognos som togs fram 2017, som regeringen har använt som sitt underlag, skulle antalet födslar per år bli färre än 815 000 först om sex år.

Enligt samma prognos kommer Japans totala befolkning att understiga 100 miljoner år 2049, men i rådande förökningstakt lär det ske tidigare än så.

Den totala fertiliteten i Japan – hur många barn en kvinna i genomsnitt föder under sin livstid – ligger på 1,3. I Sverige är motsvarande siffra 1,7 och Japans regering vill att japanerna höjer sig strax över det. För att befolkningen inte ska fortsätta minska beräknas Japan dock behöva en total fertilitet på 2,07.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS