Utredarnas budskap till Löfven

ANNONS
|

Utredaren Anna Bergkvist tar emot i utredningsrummet i polishuset på Ernst Fontells plats. Det mest hemliga är nedplockat från väggarna, men här hänger i alla fall några bilder som avlöjar vad gruppen som sitter i rummet arbetare med: dådet då en handgranat kastades in i en lägenhet på Dimvädersgatan och dödade en åttaårig pojke.

– Jättekul att ha er här. Det är en ära att ni vill komma hit till vårt arbetsrum, säger hon till statsministern, som tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson besöker polisen.

Fick förfrågan

Robert Karlsson, chef för utredningsenheten, berättar att det var för en vecka sedan som han fick en förfrågan om de kunde ta emot statsministern.

ANNONS

– Det är positivt att de vill komma hit och höra hur vi jobbar.

För Robert Karlsson och hans personal blev det ett tillfälle att berätta hur läget ser ut och vad de skulle behöva för att göra ett bättre arbete.

– Vi har inte sagt "det här vill vi ha", men vi förklarar läget för dem, säger Robert Karlsson.

Framförallt är det två saker det handlar om: att grova vapenbrott ska ge lägst två års fängelse. En förändring som skulle kunna få stor effekt, enligt polisen, eftersom det skulle innebära att personer som grips med vapen automatiskt skulle bli häktade. Idag händer det ofta att misstänkta släpps i väntan på utredning.

– De gängkriminella använder ofta unga pojkar för att bära vapen. Det hade varit en viktig signal att kunna låsa in dem, säger Robert Karlsson.

Använda lagen på rätt sätt

Inrikesminister Anders Ygeman säger att han håller med, men också att det redan idag finns möjligheter, att det handlar om att använda dagens lagstiftning på rätt sätt.

Anna Bergkvist guidar vidare genom utredningsrummet, där det sitter spaningsledning, analytiker, handläggare och förhörspatruller. Hon berättar att det kan vara allt ifrån 10 till 60 personer i en grupp, beroende på hur stor utredningen är.

– Vad är det mer ni saknar? Förutom resurser? säger Stefan Löfven.

ANNONS

Vill kunna avlyssna

Anna Bergkvist säger att det ofta blir en diskussion om avlyssning och varför vissa typer av brott inte "räcker" för att åklagare ska kunna bevilja avlyssning. Ett annat problem är att många brottslingar gått över till att kommunicera via viber eller skype– där det handlar om datatrafik som polisen inte har samma tillgång till.

– En utredning håller på att se över detta, säger inrikesministern.

Efter besöket är Robert Karlsson ganska nöjd.

– Mitt intryck är att de är pålästa, de lyssnar och ställer kloka frågor. Jag tror att det finns ett allvar från deras sida.

ANNONS