Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Britt-Marie Mattsson: USA på helspänn i väntan på domen

Protesterna mot dödsskjutningen i Minneapolis fortsätter. Samtidigt pågår rättegången mot polisen som anklagas för att ha förorsakat George Floyds död. Stämningen är spänd inför domen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den kvinnliga vita polisens dödande skott mot svarte 20-årige Daunte Wright i söndags har lett till både fredliga protester och våldsamma upplopp. Polisen hävdar att hon av misstag sköt med sitt tjänstevapen, som hon hade i ett hölster på ena höften, istället för med den elpistol som hon hade på andra höften och avsett att använda. Wrights familj och advokater tror inte på den förklaringen och hävdar att det handlar om övervåld vid en enkel trafikkontroll.

När Wright stoppades upptäcktes det att han var efterlyst och han körde iväg, dödligt skadad, och kraschade strax därefter. Wright hade ringt upp sin mamma om bilens försäkring men strax därefter eskalerade det hela snabbt och ledde till dödsskjutningen.

LÄS MER: Minneapolis: "Herrejävlar, jag sköt honom"

Rättegång en mil bort

Skottet mot Daunte Wright skedde i en redan spänd situation med rättegången mot polisen Derek Chauvin som anklagats för dråp sedan han tryckt sitt knä mot George Floyds nacke. Rättegången genomförs i en domstolsbyggnad bara en mil från den plats där Wright sköts.

Rättegången har pågått i drygt två veckor. Åklagarsidan har kallat en rad vittnen som givit en samstämmig bild av hur gripandet av Floyd gick till. Hela händelseförloppet är filmat av personer som samlades på trottoaren och som försökte få Chauvin att sluta samtidigt som Floyd vädjade för sitt liv, förklarade att han inte kunde andas och till sist ropade på sin sedan flera år avlidna mamma.

Experter, som åklagarna förhört, har förklarat att Chauvin utövat ett onödigt våld mot Floyd som låg med handfängsel på marken. De är överens om att trycket mot hans nacke var orsaken till att han avled.

Men försvaret av Chauvin, som nu tagit över, hävdar att Floyds underliggande medicinska problem och narkotikabruk medverkade. Att trycka knät mot nacken på gripna anges av försvaret som ett väl beprövat sätt att lugna gripna personer som vägrar att frivilligt sätta sig i baksätet på polisbilen. Detta motsägs av polisledningen som säger att detta inte alls är rutin och inte lärs ut inom den formella utbildningen.

LÄS MER: Tårgas mot demonstranter i Minneapolis

Oklart när domen kommer

Hur länge som rättegången kommer att pågå är oklart. Försvaret har ytterligare en vecka på sig att förhöra vittnen och mycket kommer nu att handla om George Floyds narkotikamissbruk och tidigare kriminalitet.

Därefter vidtar slutpläderingarna från åklagare och försvar innan juryn drar sig tillbaka. Hur lång tid som juryn behöver för att bestämma sig är oklart, det finns ingen given tidsgräns .

Om Derek Chauvin frikänns eller får ett kort straff riskerar oroligheter att åter bryta ut. Oron för våldsamheter var påtaglig innan Duante Wright sköts till döds i söndags. Den kvinnliga polisen, som avlossade skottet som dödade honom, har 26 års erfarenhet som polis och begärde avsked direkt. Även polischefen i distriktet lämnade sin post. Men även i detta fall krävs att rättvisan har sin gång, det räcker inte att lämna in polisbrickan.

LÄS MER: Expert: Polis använde "dödligt våld" mot Floyd

Nationalgardet står redo

I Minneapolis har polis sedan länge mobiliserat och nationalgardet är berett. Men också storstäder som Los Angeles, New York, Chicago och Washington rustar för demonstrationer som kan urarta som förra sommaren då omfattande plundring drabbade affärer och byggnader sattes i brand.

Men även en fällande dom mot Derek Chauvin kan leda till oroligheter. Stämningen är upphetsad och både grupper och enskilda – som tänker utnyttja situationen – har i sociala medier uppmanat så många som möjligt att ta sig till Minneapolis för att ”visa var vi står”.

LÄS MER: Läkare: Knät kvar tre minuter efter Floyds död