Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: USA agerar kraftigt mot corona efter långsam start

Efter en långsam start kommer nu åtgärderna slag i slag i USA. Men kritiken är stark mot bristen på tester för det nya coronaviruset. Och celebriteter anklagas för att få en gräddfil medan övriga sjuka får vänta.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump var länge ovillig att ta krafttag mot spridningen av coronaviruset och kallade den för en bluff som iscensatts av demokraterna av politiska skäl. Men sedan allvaret stod klart har en rad omfattande åtgärdat vidtagits.

Republikanerna och demokraterna i kongressen samarbetar och Trump tackade den demokratiska talmannen i representanthuset Nancy Pelosi för att ha lagt ned ett stort arbete för en snabb och effektiv behandling av en rad nya lagar. De omfattar betald sjukledighet i fjorton dagar, insatser för att barn som går i stängda skolor skall få mat och anstånd med avbetalningar på studielån.

Trängsel och köer till flyget

Det snabba beslutet att förbjuda EU-medborgare (och nu också britter och irländare) att komma till USA har lett till en anstormning av amerikaner och innehavare av arbetstillstånd, ”green card”, på de flyg som fortfarande trafikerar USA från Europa.

Amerikanska flygplatser rapporterar om trängsel och uppemot sex timmar långa köer.

Alla undersöks

Alla som landar undersöks av personal från den nationella folkhälsomyndigheten, CDC. De som uppvisar symptom på influensa med feber förs vidare för fortsatt utredning medan övriga uppmanas att vistas i karantän hemma i två veckor.

Donald Trump testades häromdagen för coronaviruset efter att ha träffat Brasiliens president Jair Bolsonaro och en brasiliansk delegation där minst en person bekräftats ha burit på viruset. Trumps test var negativt och han säger att enda skälet till att han gjorde testet är att medierna ”höll på att bli galna".

Presidentens dotter i hemmakarantän

Presidentens dotter Ivanka har satt sig själv i hemmakarantän efter ett möte med en delegation från Australien där personer testats positiva för coronaviruset. Justitieminister Bill Barr sitter också i självvald karantän liksom Vita husets nye stabschef och flera senatorer och kongressledamöter.

Trump har meddelat att tester för coronaviruset skall vara tillgängliga och avgiftsfria för alla. Men Anthony Fauci – chef för det nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar NIAID och medlem av Trumps kristeam – säger att det kommer att ta tid innan tester för alla finns klara och dessutom platser där testerna kan genomföras.

En tredjedel står utan sjukvårdsförsäkring

Till detta kommer att omkring en tredjedel av USA:s befolkning på drygt 330 miljoner är oförsäkrade eller inte har fullständiga sjukvårdsförsäkringar. Obamacare är bara delvis genomförd sedan republikanerna i delstat efter delstat gått till domstol för att upphäva olika inslag, som till exempel att försäkringen skall gälla även kroniska tillstånd som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Och nu kommer kritiken mot att celebriteter, basket-och fotbollslag i elitserier och högprofilerade arbetsplatser får coronatester genomförda medan sjuka personer i riksgrupper får vänta och kan komma att få göra det i flera veckor framöver.

Stigande ojämlikhet

Men det är så som det amerikanska samhället ser ut, menar författaren och ekonomijournalisten Nelson D Schwartz som nyligen utkom med boken ”The Velvet Rope Economy, How Inequality Became Big Business”. ( Sammetsrepsekonomin, hur ojämlikhet blev storindustri).

Schwartz konstaterar att ojämlikheten har ökat dramatiskt i USA och att procenten högst upp distanserat sig från människor som försörjer sig på vanliga löner. Det syns, skriver Schwartz, överallt från Seaworld i Florida (där vanliga besökare köar timmar i hettan för att få klappa en delfin medan de som betalar mer kan halvligga i skuggan i en ”cabana”, sippa på en drink och köras fram till djuren) till affärer och flygplatser.

De rika isolerar sig

Men oftast syns inte ens sammetsrepet som skiljer ”vanliga” från välbeställda och superrika. Som nu i coronatider då privata läkarmottagningar sedan flera veckor testar sina patienter och kan slussa dem vidare till avancerad vård om det behövs.

Privata jetplan är överbokade av dem som har råd och vill bli forslade till extremt dyra anläggningar på mindre tättbefolkade platser där smittspridningen uppfattas som låg. Många har sedan länge flyttat från sina våningar på Manhattan till sina semesterhus där de kan hålla sig isolerade med familjen och med tjänstefolk (som också coronatestats).

– Det här är ett mönster, konstaterar Nelson D Shwartz. Och coronaviruset förstärker det ytterligare.