Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Uppgift om Palmevapnet kan ge historisk upplösning

Om vapnet är funnet och regeringen informerad är Palmegåtan med all sannolikhet löst. Därmed talar mycket för att förundersökningen läggs ner och att ingen kan dömas för mordet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De sensationella – men inte helt oväntade - uppgifterna kommer från S-profilen Daniel Suhonen och återges av Aftonbladet på måndagskvällen.

– De har vapnet, säger han till tidningen bara lite mer än ett dygn innan chefsåklagare Krister Petersson på onsdagen klockan 09.30 ska avslöja om han väcker åtal eller lägger ner utredningen, som pågått sedan mordet på statsministern i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986.

LÄS MER: Efter 14 år av hobbyutredning – Thomas Pettersson kan ha löst Palmemordet

Christer Pettersson pekades ut

Palme sköts med en revolver. Förutom det dödande skottet avlossades ett skott som nuddade vid hans hustru. Båda kulorna påträffades, men inget vapen.

I själva verket har det aldrig funnits ett tekniskt bevis mot en gärningsman. Christer Pettersson – som fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten – dömdes på ett utpekande av Lisbet Palme. Hans eventuella koppling till en påstådd revolver hos en spelklubbsägare och knarkhandlare var bara ett försök från polisens sida att konstruera en indiciekedja, men den höll inte.

LÄS MER: De olika spåren i Palmeutredningen

Riksåklagaren lyckades inte heller få till stånd en resning i Högsta domstolen mot Pettersson. Han var en gång för alla en fri man och bidrog bara själv genom sina dubbeltydiga uttalanden i media till att misstanken mot honom levde vidare, inte minst hos polisen.

Vapen provsköts

Men när chefsåklagaren med det likalydande namnet Krister Petersson tog över ledningen för förundersökningen 2017 gick han med en liten grupp av erfarna mordutredare tillbaka till mordplatsen, analyserade på nytt iakttagelser och vittnesmål och fick – ännu okänt hur – uppenbarligen ett genombrott.

LÄS MER: Palmeåklagaren: Vi började från början

Enligt Aftonbladet visar ett diareutdrag från Nationellt forensiskt centrum att Palmegruppen under hösten och vintern 2017 begärde provskjutningar och DNA-analyser. Den 19 februari 2018 kom resultatet. Åtta dagar senare sade Krister Petersson till SVT:s Veckans brott att de kan lösa brottet.

I vintras bekräftade Petersson i samma program att han kommer att väcka åtal eller lägga ner förundersökningen före sommaren. När programledaren utbrast att det vore historiskt svarade åklagaren ja det är det och kunde sedan inte dölja ett svagt leende i mungipan.

Skandiamannen Stig Engström

Den person som har varit i fokus för Palmeutredarna är den så kallade Skandiamannen, Stig Engström. Det var en udda figur som hade tillhört en skytteförening och arbetade i Skandiahuset vid brottsplatsen. Han lämnade sin arbetsplats strax före tiden för mordet och var bevisligen på mordplatsen. Han kontaktade polis och media, men framstod snart som mindre trovärdig och sökande efter uppmärksamhet. Han avfärdades länge som en omöjlig gärningsman.

LÄS MER: Omfattande granskning: Han mördade Olof Palme

Men under den nya spaningsledningen har den nu avlidne Engströms släktingar och personer med anknytning till en god vän till honom med tillgång till vapen förhörts. Tekniska undersökningar av två villor ska ha gjorts och DNA-prov tagits, enligt Expressen.

Aftonbladets källa säger sig inte veta något om en misstänkt gärningsman har kunnat knytas till vapnet. Men det höjer onekligen spänningen inför presskonferensen på onsdagen. Ett historiskt antiklimax kan, trots allt, i sista stund vändas till en historisk upplösning.

LÄS MER: Skandiamannen pekas ut som Palmes mördare – här är luckorna