Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Uppfinnaren har gett ny förklaring

Den danska uppfinnaren Peter Madsen misstänks vara inblandad i den försvunna svenskan Kim Walls död. Nu har uppfinnaren ändrat sin förklaring till vad som hänt – och ett massivt polispådrag söker efter Kim Wall, 30 år, i hopp om att finna henne vid liv.

Ett febrilt sökande pågår just nu i Danmark efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall, 30.

Vid 15-tiden hade polisen fortfarande inte hittat henne. Den danska polisen har undersökt den häktade uppfinnaren Peter Madsens sänkta ubåt under söndagen och farkosten betraktas som en misstänkt brottsplats. Efter flera timmars arbete där kriminaltekniker iklädda gasmasker och syrgastuber undersökte ubåten meddelade polisen att ingen kropp fanns ombord.

–  Jag kan inte säga vad vi har hittat eller sett i ubåten. Men vi har inte hittat någon kropp i varken den eller i havet, säger Henrik Brex, vaktchef vid Köpehamnspolisen.

Polisens arbete inriktar sig nu både på att Kim Wall kan hittas i livet, men man befarar även att hon kan ha blivit dödad och dumpad i havet. Hennes kropp fanns inte inne i den bärgade ubåten, men vid en presskonferens under söndagen berättade förundersökningsledaren Jens Möller att andra fynd har gjorts vilket enligt polisen gör att man misstänker att ubåten sänktes medvetet i fredags förmiddag.

LÄS MER: Ubåten undersöks av polis

Misstänkt brottplats

Det sista livstecknet från Kim Wall är fotografier från när hon och Peter Madsen lämnande udden Refshaleøen utanför Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdagskväll. 

Efter att Madsen och Wall anmäldes försvunna under natten mot fredagen hittades Madsen och ubåten i Kögebukten söder om Köpenhamn på fredagsförmiddagen. Madsen uppgav då för dansk polis att han släppte i land Wall vid Refshaleøen vid 22.30-tiden. En uppgift dansk polis senare valde att gå ut med offentligt.

Militär och polis har i nuläget fartyg ute i bland annat Kögebukten söder om Köpenhamn där Peter Madsen blev räddad.

– Jag kan inte svara på hur många fartyg vi har ute, men vi söker efter en kropp i havet och det är säkert något vi kommer att få göra i många dagar framöver. Vi söker även på land, men det är väldigt svårt. Det sista vi har sett eller hört av henne är från i torsdags kväll när de åkte ut i ubåten. Vid den här tidpunkten skulle hon kunna vara var som helst – i Danmark, Sverige eller Tyskland, säger Henrik Brex.

När GP vid 15-tiden är på plats vid Kögebukten syns flera båtar tillhörandes det danska försvaret åka runt i bukten söder om Köpenhamn. Även en helikopter finns på plats och flyger från och till över bukten.

Ändrade sin berättelse

Madsen anhölls under fredagen misstänkt för att ha dödat Wall, trots att hennes kropp ännu alltså inte har anträffats. Under lördagen häktades Madsen misstänkt för att av oaktsamhet ha dödat den svenska kvinnan. Under häktningsförhandlingen ska Madsen ha uppgett en ny version om händelsen, vilket nu bekräftas av dansk polis.

– I vårt första pressmeddelande valde vi att berätta att han har förklarat att han släppte av henne 22.30 på Refshaleøen. I och med att jag nu säger att han har gett olika förklaringar så är det riktigt att vi sedan har fått en annan förklaring, berättade förundersökningsledaren Jens Møller under en presskonferens på söndagsförmiddagen.

LÄS ÄVEN: Journalisten Kim Wall försvann spårlöst i Östersjön

Ingen annan misstänkt

Møller uppgav även på presskonferensen att polisen i nuläget inte har någon annan misstänkt för Kim Walls försvinnande än Peter Madsen.

Polisen har gjort iakttagelser inne i ubåten som enligt polisen tyder på att den medvetet sänktes till botten i Kögebukten. Huruvida söndagens tekniska undersökning av ubåten UC3 Nautilus har stärkt misstankarna mot den danske uppfinnaren vill polisen dock inte svara på.

På presskonferensen uppgav polisen att man fortfarande hoppas på att kunna hitta Kim Wall i livet, men också att man är förberedd på det värsta.

LÄS ÄVEN: "Jag vill bara veta vad som hänt henne"

Sökandet fortsätter

Nya sökningar genomförs nu efter den försvunna kvinnan på både land och i havet vid Kögebukten där ubåten hittades på havets botten.

– Vi fortsätter eftersökningen av svensken Kim Wall, både som en saknad och en avliden person. Eventuellt kan hon ha blivit ilandsatt och vara i livet fortfarande. Utöver det genomför vi också undersökningar i området runt Kögebukten och i den södra delen av Öresund för att se om vi kan bärga en död person, säger Möller enligt danska Ekstra Bladet.

I eftersökningarna av den svenska kvinnan får polisen bland annat hjälp av det danska försvaret som bidrar med sin personal, kunskap och fartyg.

 


 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.