Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Unikt" stråk ska dämpa göteborgares byggskräck

Invigs på fredagsmorgonen. Ska visa nya vägen till framtiden och Hisingen.

Ett kommunicerande plank, en storbild på nya Hisingsbron och en titt in i framtidens Gullbergsvass. Det skapar ett "unikt" gångstråk mellan Centralen och älven, hävdar kommunen.

Det handlar om den i vanliga fall inte så roliga sträckan från Nils Ericsonterminalens ände, över Götatunnelns mynning och ner till Lilla Bommen och Gullbergsstrand. Det är några hundratal meter av urbant ingemansland.
Men halv nio på fredagsmorgonen invigs ett nytt gång- och cykelstråk på sträckan. Nytt och nytt, förresten, gång- och cykelbanan finns ju redan men nu har sträckan laddats med nytt tillfälligt innehåll.
Längs rivningstomten där Shell-macken låg har ett "kommunikativt" byggplank satts upp. Planket liknar en trevlig gatufasad, med butiker, restauranger och liknande för att ge en känsla av sådant som kan komma att finnas i de byggnader som snart ska växa fram här.
På parkeringshusets fasad på andra sidan tunnelmynningen, jämte dagens gamla bro, hänger nu en jättebild av hur den nya bron kan komma att se ut från detta hållet. P-huset ska förresten rivas, för det är där, längs Stadstjänaregatan som Hisingsbron ska byggas.
På Stadstjänarebron - den plana bron över tunnelmynningen - står en turistkikare. I den kan man se en "visionsbild" som visar hur det kan se ut när motorvägen har grävts ner och däckats över en bit österut mot Gasklockan, så att nya hus kan byggas ovanpå.
En modell som visar hur området vid Centralen kan utvecklas de kommande 20 åren står utanför Nils Ericsonterminalens entré från detta hållet.
Med detta och en del andra informationsinsatser i området har de inblandade aktörerna  - kommunen, Trafikverket och statliga fastighetsbolaget Jernhusen som äger Centralstationen - skapat vad trafikkontoret kallar ett pilotstråk.
– Förutom att detta är en tydlig och trygg väg att gå och cykla genom området så passar vi på att visa upp hur det kommer att utvecklas framöver, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.
Och hon ser en snar framtid för fler sådana här informationsinsatser på plats ute i stan.
– Med alla byggropar som stundar med tanke på Västlänken och all pågående stadsutveckling så kan såna här insatser kanske dämpa göteborgarnas oro, säger Eva Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.