1/3

Jan Höglund: Ukraina faller inte med Bachmut

Putin var snabb med att gratulera till en seger. Zelenskyj svarade att Bachmut bara finns kvar ”i våra hjärtan” och påmindes om förstörelsen av Hiroshima. Men slaget om ruinstaden är sannolikt inte över, enligt Ukrainas vice försvarsminister.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Inte många utanför Ukraina hade hört talas om Bachmut före den ryska invasionen. Nu är det en symbol för krigets vanvett. Tidigare bodde omkring 70 000 människor i Bachmut, en stad i regionen Donbass i östra Ukraina. Några tusen stannade för att de inte kan eller vill överge sina hem även om de tvingas bo i källare under ofattbara förhållanden.

Krigets längsta och hårdaste strider har rasat här sedan i höstas med ständig beskjutning från artilleri, granatkastare, stridsfordon och stridsflyg. På senare tid har gatustrider rapporterats från hus till hus allt närmare centrum i ett apokalyptiskt stadslandskap av ruiner. Hur många 10 000-tals soldater och civila som har dött och skadats är osäkert. Men det mänskliga priset har utan tvivel varit oerhört högt på båda sidor.

En sårad ukrainsk soldat rehabiliteras efter striderna i Bachmut. Bild: Iryna Rybakova
En sårad ukrainsk soldat rehabiliteras efter striderna i Bachmut. Bild: Iryna Rybakova

Den ökända ryska legostyrkan Wagner har lett anfallen, med fångar i fronten för vad som har beskrivits som en köttkvarn. Dess kontroversielle ledare Jevgenij Prigozjin har öppet kritiserat Kreml och militärledningen för att inte förse honom med vapen och ammunition. Han har hotat att dra tillbaka sin privatarmé. Men efter några dygn med nyheter om ukrainska framgångar i området meddelade Prigozjin under helgen att han har full kontroll över Bachmut. President Vladimir Putin gratulerade legosoldaterna och landets styrkor för intagandet av staden, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Oavsett vad det visar sig vara värt för krigets förlopp är det en av få gånger sedan våren förra året och den ryska reträtten från Kievs norra ytterområden som den ryske ledaren har kunnat prata om en möjlig seger på slagfältet. Men militära bedömare tillmäter det symbolisk snarare än strategisk betydelse inför en väntad ny ukrainsk motoffensiv. Ryska förband har intagit defensiva positioner längs fronterna i söder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var svävande om Bachmut vid G7-mötet i japanska Hiroshima på söndagen. På frågan om staden fortfarande är under ukrainsk kontroll trots att ryssarna hävdar motsatsen svarade han att ingenting finns kvar. Ryssarna har förstört allt.

– Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats i Hiroshima för G7-mötet. Bild: Eugene Hoshiko
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats i Hiroshima för G7-mötet. Bild: Eugene Hoshiko

Vid en presskonferens konstaterade Zelenskyj:

– Vi har inga enkla frågor eller svar längre. Men Bachmut är inte ockuperat av Ryska federationen i dag. Det finns inga två eller tre tolkningar av de orden, sade han och tillade:

– Vi fortsätter, vi kämpar, sade Zelenskyj som jämförde den totala förstörelsen i Hiroshima vid krigsslutet med Bachmut och andra ukrainska städer ”som har bränts ner till grunden av ryska bomber och artilleri."

Han framhöll att Hiroshima nu är en återuppbyggd stad och att ukrainare "drömmer om att återuppbygga alla våra städer som nu ligger i ruiner, och varje by där inte ett enda hus finns kvar intakt efter ryska angrepp."

Ukraina faller inte med Bachmut. Kriget fortsätter med ökad militär inblandning av väst.

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maliar gav en mer detaljerad bild av läget i Bachmut via Telegram: Ukrainska styrkor har delvis omringat Bachmut längs flankerna och behåller fortfarande kontrollen över en privat sektor i staden, hävdade hon.

”Våra truppers framsteg i förorterna på flankerna, som fortfarande pågår, gör det mycket svårt för fienden att vara i Bachmut. Våra trupper har halvt omringat staden”, skrev hon.

USA:s president Joe Biden på väg in i Air Force One för att flyga hem till Washington efter G7-mötet. Bild: Susan Walsh
USA:s president Joe Biden på väg in i Air Force One för att flyga hem till Washington efter G7-mötet. Bild: Susan Walsh

G7-ledarnas möte i Hiroshima resulterade i "orubblig enighet" när det gäller att stödja Ukraina för att avvärja det ryska kriget, enligt värdlandet Japan. President Zelenskyjs personliga närvaro hjälpte till att skicka "ett starkt budskap" till världen, sade Japans premiärminister Fumio Kishida.

USA:s president Joe Biden sade efter samtal med Volodymyr Zelenskyj att Ryssland inte kommer att bryta beslutsamheten hos Ukrainas allierade. Han försäkrade sin ukrainske kollega att stödet till Kiev "inte kommer att vackla”.

USA var länge tveksam till att tillåta att amerikansktillverkade stridsflygplan, i första hand F-16, överförs till Ukraina av rädsla för att konflikten med Ryssland ska eskalera. Men nu ska Biden ha fått Zelenskyjs försäkran om att de inte kommer att användas mot ryskt territorium. USA bekräftar ett nytt militärt hjälppaket värt 375 miljoner dollar till Ukraina och kommer att tillhandahålla ammunition, artilleri, pansarfordon och utbildning. Washington tillåter också träning på F-16 stridsflygplan.

Ett är klart i all osäkerhet: Ukraina faller inte med Bachmut. Kriget fortsätter med ökad militär inblandning av väst.

LÄS OCKSÅ: Blir det sista segerdagen med Putin?

LÄS OCKSÅ: Militärexperten om Bachmut: ”Inte strategiskt viktig”

LÄS OCKSÅ: Nyhetsanalys: Så började tjugo år av krig och osäkerhet

LÄS OCKSÅ: Ödestimmarna som vred tillbaka klockan