En kvinna blickar ut över förödelsen i Butja, utanför Kiev. Världen skakades av vittnesmålen från Butja om mord och övergrepp när Ryssland dragit sig tillbaka.
En kvinna blickar ut över förödelsen i Butja, utanför Kiev. Världen skakades av vittnesmålen från Butja om mord och övergrepp när Ryssland dragit sig tillbaka. Bild: Rodrigo Abd

Ukraina blir inget nytt Tjetjenien

I Borodjanka på den ryska segerdagen tänkte jag på Groznyj. Samma förödelse mötte mig där, samma hänsynslösa krigföring. Men Ukraina blir inget nytt Tjetjenien.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

President Vladimir Putin stod på Röda torget den 9 maj och firade segern över Nazityskland i andra världskriget. Men han kunde inte utropa en seger i Ukraina som han den 24 februari invaderade, påstod han, ”i förebyggande syfte mot ukrainska angripare”.

Samma dag i maj stod jag i ruinerna längs huvudgatan i Borodjanka, en av Kievs förstäder där ryska soldater bombade, sprängde, skövlade, skändade och dödade urskillningslöst innan de retirerade norrut. De efterlämnade ofattbara sår av barbari och krigets vanvett. För mig var det spegelbilder av när jag kom till Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Ödeläggelsen var total och jag minns kvinnan som rotade i ruinerna av sin lägenhet efter ägodelar, klädtrasor och minnen.

ANNONS

Det var i slutskedet av första kriget 1996 när jag blev ögonvittne till hur segrande tjetjenska muslimska krigare intog huvudstaden medan de sista ryska förbanden lämnade staden. Det andra kriget inleddes tre år senare när Putin meddelade att "terroristbaserna i Tjetjenien" skulle krossas en gång för alla.

Konflikten blossade upp när Sovjetunionen bröt samman 1991 och tjetjenerna ville bli självständiga. Det urartade på många tragiska sätt med stort lidande och tiotusentals döda bara under det första kriget. Det krävdes ett andra blodigt krig innan den ryska ledningen under Putin lämnade över styret av republiken till en Moskvatrogen regering.

Nu strider tjetjener i Ukraina

Groznyj är idag uppbyggt igen och går inte att känna igen. Ramzan Kadyrov är president och kallas Vladimir Putins attackhund. Mot fullständig lojalitet är han fri att agera med brutalitet och i brott mot mänskliga rättigheter utan att ställas till svars. Kadyrov är en krigsherre med en ökänd milis som anklagas för bortrövanden, tortyr och mord som aldrig klaras upp.

Nu deltar tjetjener i Putins krig i sydöstra Ukraina, med Kadyrov som skrytsam och hotfull pådrivare via sociala medier. De har tillsammans med ryska reguljära styrkor och separatister alltför väl visat att samma taktik praktiseras som när motståndet krossades i Tjetjenien: massförstörelse av städer och byar och ingen som helst hänsyn till att kvinnor, barn och gamla dör eller tvingas ner i kalla källare under obeskrivliga förhållanden utan mat, vatten och mediciner.

ANNONS

Under pågående krig inför Kreml i ockuperade områden i sydöstra och södra Ukraina rysk valuta, tv, telefoni och lagtolkning. Marionettledare utses och ryska pass utfärdas. Målet är, enligt uttalanden, att konsolidera den administrativa kontrollen och bana väg för en potentiell annektering i Ryska federationen ”eller något annat framtida politiskt arrangemang som Moskva väljer”, skriver tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW i fredagens analys.

Hårt motstånd från civilbefolkningen

Men ockupanterna möter motstånd både från ukrainska förband i omgivningarna kring städer som Cherson och från civilbefolkningen, som protesterar öppet eller i tysthet trots riskerna. Enligt det ukrainska underrättelsedirektoratet måste ryska styrkor använda minor från 1950-talet för att försvara sig mot de senaste ukrainska motattackerna i nordvästra Cherson. Minorna var avsedda att förstöras och ska även ha detonerat under transporter och dödat ryska soldater, heter det.

Ukraina Inget firande på segerdagen i Borodyanka boende och volontärer röjer upp efter ryssens anfall
Ukraina Inget firande på segerdagen i Borodyanka boende och volontärer röjer upp efter ryssens anfall Bild: Stefan Berg

Samtidigt ska ryska tjänstemän i Luhansk i öster ha varit tvungna att minska sina insatser för att mobilisera soldater på grund av omfattande protester mot aggressiva metoder som slagit hårt mot den civila arbetsmarknaden. Dessutom fortsätter attacker mot militära rekryteringskontor i Ryssland. En oidentifierad angripare ska ha kastat en molotovcocktail mot militärkommissariatet i Vladivostok. Det är, enligt ISW, den artonde rapporterade attacken mot ryskt territorium sedan krigets början och sker mot av fortsatta ryska förluster i Ukraina.

ANNONS

Tjetjenien är en liten delrepublik i sydvästra Ryssland, med knappt 1,4 miljoner invånare. Ukraina är Europas till ytan näst största stat efter Ryssland, med 44 miljoner invånare innan invasionen. Det finns historiska paralleller mellan länderna i rysk krigföring med blint dödande och massförstörelse. Men där slutar likheterna. Ukraina blir aldrig ett Tjetjenien, ett lydrike under en despot.

LÄS MER:Ukraina förlorar artillerikriget – så har den ryska taktiken ändrats

LÄS MER:Grönt ljus för biljonsatsning på tyskt försvar

LÄS MER:FN oroat över ryska dödsdomar: Ett krigsbrott

LÄS MER:Sverige lovar bidra till Turkiets säkerhet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS