Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: Tystnad från Vita huset när flaggan vajar på halv stång

Tystnad från Vita huset, press mot Mike Pence och beslutsamhet om riksrätt från demokraterna. En dramatisk vecka väntar i USA. Försvarshögkvarteret Pentagon skärper säkerheten inför Bidens installation.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Stormningen av Kapitolium betecknas som inhemsk terrorism och de som gripits för intrånget kommer att åtalas. Donald Trump uppviglade demonstranterna i ett tal utanför Vita huset och twittrade uppskattade att han ”älskade” dem. Han hetsade också mot sin vicepresident Mike Pence dagarna innan elektorsrösterna skulle godkännas i kongressen. Pence är formellt ordförande i senaten och ledde elektorsräkningen som avbröts när demonstranterna tog sig in byggnaden. Slagordet ”Häng Mike Pence” hördes i folkmassan.

Twitter stängde efter något dygn Trumps konto och hans stab och konservativa medier, som Fox, försöker vända blickarna från stormningen till ingreppet mot det som beskrivs mot presidentens yttrandefrihet. Men Donald Trump har som president alla möjligheter att fortfarande nå ut i traditionella kanaler. Vita husets hemsida fungerar som vanligt, pressmeddelande kan sändas ut, presskonferenser kan när som helst anordnas och tal till nationen hållas.

Flaggan på halv stång

Men det är tyst från Vita huset. Trumps nära medarbetare påstås försöka lugna honom för att han inte ytterligare skall förvärra sin situation. Efter häftig kritik sänktes till sist flaggan på halv stång på Vita huset för att hedra polisen som dödades i samband med stormningen, då hade flaggorna sänkts sedan flera dygn på och kring Kapitolium. Donald Trump har inte ringt polisens anhöriga vilket Mike Pence gjort. Det finns inte heller några uppgifter om att Trump har hört av sig till Pence som hotades under stormningen av Kapitolium.

LÄS MER: Pelosis krav: Avsätt Trump – annars riksrätt

Vill få Pence att åberopa 25:e tillägget

Trycket ökar på Pence att se till att tillägg 25 i konstitutionen tillämpas. Vicepresidenten kan ta över om ministrar i administrationen aviserar att presidenten är olämplig att utföra sina uppgifter eller utövar maktmissbruk. Talmannen i representanthuset och majoritetsledaren i senaten skall informeras och om presidenten vägrar att stiga åt sidan sker omröstning i kongressen.

Talmannen Nancy Pelosi har givit Mike Pence ett ultimatum. Om han inte agerar lägger demokraterna fram beslutet om riksrätt i representanthuset. Omröstningen kan ske redan på onsdag och om majoriteten röstar ja förs frågan vidare till senaten. Senaten kan förhala och inte hinna med omröstningen före installationen av Joe Biden. Men i och med att riksrätten påbörjats kan den fortsätta och avgöras även sedan Trump avgått.

Demokraterna tänker inte se mellan fingrarna av skälet att Trump bara är president en dryg vecka till. Uppviglingen ses som ett allvarligt brott och riksrätten kan innebära att Trump aldrig mer kan ställa upp för en politisk post.

Riksrätten är också ett sätt att tvinga republikanerna att bekänna färg. Några senatorer och ledamöter av representanthuset – som tänkte underkänna elektorsrösterna och Joe Biden som president – bytte fot efter stormningen. I de republikanska politikernas hemstater hårdnar även tonen mot de som tillsammans med Donald Trump hetsade mot valresultatet och ville underkänna elektorernas röster i vågmästarstaterna. Dessa republikaner kan få problem med sina återval men krav på att de avsätts har också rests.

LÄS MER: Trumps sista vecka: kaos, splittring och ökande hot

Pentagon varnar för terrorattacker

Försvarshögkvarteret Pentagon varnar för planerade inhemska terrorattacker när Joe Biden installeras den 20 januari. Ceremonin sker traditionellt på den trappa till Kapitolium som mobben stormade upp för innan den slog sönder fönster och dörrar för att ta sig in i byggnaden. Säkerheten kring installationen skall utökas, ytterligare bakgrundskontroller av alla som deltar i bevakningen skall genomföras och nationalgarden från närliggande delstater kallas in.

Installationen har redan bantats betydligt med hänsyn tagen till den okontrollerade spridningen av covid-19. Människor som tänkt att komma till Washington avråds och antalet inbjudna har minimerats.

Paraden med orkestrar från hela USA längs Pennsylvania Avenue är inställd och musikerna framträder istället digitalt. Läktare är byggda längs hela paradvägen men det är oklart om några inbjudna får tillträde dit när presidentens limousine åker förbi eller om Joe Biden tar den korta promenad som den nye presidenten brukar göra.

Donald Trump har tidigare uppmanat sina sympatisörer att demonstrera. Men han har inte upprepat det efter stormningen av Kapitolium. Han kommer inte heller själv att vara kvar i Washington och delta i installationen. Demonstranter mot Trump väntas till Washington men stora områden kommer att spärras av för att installationsceremonin skall kunna genomföras under ordnade former.

LÄS MER: Arnold Schwarzenegger: ”Onsdagen var Kristallnatten i USA”