Två döda när OS-cykelväg kollapsade

En del av den cykelväg som byggts från de populäraste stränderna till OS-byn i Rio de Janeiro kollapsade idag. Det var efter att en våg svept in som delar av den nyinvigda cykelvägen rasade samman och två personer omkom.

ANNONS
|

Stranden i São Conrado var fullproppad med folk när de döda kropparna plötsligt spolades upp. Cykelvägen som kollapsat invigdes i januari som en del av infrakstruktursatsningarna inför OS 2016. Prislappen? Drygt 45 miljoner reais, motsvarande 113 miljoner kronor.

– IOK borde förbjuda de olympiska spelen i RIo. Det här landet har ingen respekt för människors liv, skrev Fernanda Valsecchi i en kommentar till den brasilianska tidningen Estadãos Facebookpost om olyckan.

Enligt brasilianska myndigheter finns det ingen risk för nya kollapser. Men kommunens enheter, brandkåren och det byggföretag som uppfört cykelvägen analyserar fortfarande bygget.

– Starka vågor lyfte hela cykelvägen och det var troligtvis det som orsakade kollapsen. Det är starka underströmmar precis vid den här biten, sa kommunpolitiker Pedro Paulo efter att han varit på platstill den brasilianska nyhetssajten Uol.

ANNONS

Borgmästaren Eduardo Paesvar inte på plats utan var med på ceremonin i Grekland där den olympiska elden tändes. Men han är nu på väg tillbaka för att visa sitt stöd till Rioborna.

– Rio de Janeiro (jag är Riobo själv) är en stad i kaos. Trasiga sjukhus, kriminella som tar över staden och en epidemi. Vi måste ställa de inkompetentamakthavarna till svars... skrev Eduardo Ferreira på Facebook.

Boende i området chockades av händelsen. Alldeles intill ligger två kåkstäder varav en brukar kallas Sydamerikas största. Informationen om det som hänt spriddes snabbt i sociala medier.

Stranden var fullproppad med folk alldeles intill olycksplatsen i São Conrado och det var en chockartad upplevelse för många att det helt plötsligt spolades upp döda kroppar på stranden.

Olyckan eldar på det missnöje som redan finns med storainvesteringar som i brasilianarnas ögon allt som oftast är missriktade och dåligt genomförda. På sociala medier är missnöjet utbrett.

ANNONS