Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Britt-Marie Mattsson: Trumps trumfkort bytte sida – Vita huset förnekar

Plötsligt ändrade sig Donald Trumps trumfkort. Gordon Sondland medger nu att han framförde krav till medarbetare till Ukrainas president. Vita huset hävdar att Trump inte personligen var involverad.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De fullständiga utskrifterna av förhören, som hållits med vittnen i Ukrainaskandalen, har börjat offentliggöras. Flertalet av dem är mellan sex och åtta timmar långa och den gemensamma nämnaren är att det finns ett ”quid pro quo”, en önskan från USA:s sida om tjänster och gentjänster. Tjänsten skulle vara att utbetala det av den amerikanska kongressen godkända militära biståndet till Ukraina som hållits inne av Trump. Gentjänsten att Ukrainas nyvalde president i ett tal skulle meddela att en utredning påbörjats om Joe Biden och hans son Hunters engagemang i ett ukrainskt energibolag.

Donald Trumps telefonsamtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli innehöll resonemang om detta ”quid pro quo”. En ännu anonym visselblåsare slog larm om det olämpliga i Trumps påtryckningar att undersöka både Joe Biden och hans son för korruption i utbyte mot det militära biståndet. Central i hela Ukrainahärvan är Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som tidigare var borgmästare i New York och som själv ville bli president 2016.

Få republikaner närvarande

Tre utskott i representanthuset har genomfört förhör med vittnen i Ukrainahistorien bakom stängda dörrar. Demokraten Adam Schiff är ordförande och både demokratiska och republikanska medlemmar av utskotten har rätt att vara närvarande. Nu visar det sig att flera av republikanerna avstått från att vara med och att många av de som närvarat inte ställt frågor.

Republikanerna har krävt öppna vittnesutfrågningar och en fullständig genomlysning av vad som sagts när vittnena framträtt. Detta har demokraterna nu gått med på. I förra veckan togs frågan upp i representanthuset om öppna förhör, något som för riksrättsprocessen vidare. Republikanerna röstade mot. När beslutet fattades om att utskrifterna av de redan genomförda förhören skulle offentliggöras i sin helhet visade republikanerna inget intresse. Senatorn Lindsey Graham – som tidigare kritiserat de hemliga utfrågningarna och krävt offentlighet – säger att han inte tänker läsa utskrifterna. Skälet är att han anser att Donald Trumps samtal med Ukrainas president var oklanderligt, något som Trump hela tiden hävdat.

Ändrade sina uppgifter

Gordon Sondland är USA:s EU-ambassadör. Han har varken inrikes- eller utrikespolitisk erfarenhet men belönades med ambassadörsposten av Trump som tack för ekonomiska donationer under valrörelsen och installationen. Han har funnits nära Giulliani i Ukraina.

Sondland fanns bland dem som förhördes först och han sade sig inte minnas att det förekommit någon ”quid pro quo”. Men sedan ett pärlband av kvalificerade vittnen – med lång utrikespolitisk men även militär erfarenhet – noggrant berättat valde Sondland att göra en längre korrigering av sitt vittnesmål. Det antas att det var den nuvarande amerikanske chargé d’ affaires i Ukraina, Bill Taylors, vittnesmål som fick Sondland att ändra sig. Taylor är Vietnamveteran och karriärdiplomat och har tjänat både republikanska och demokratiska presidenter. Han ombads av utrikesminister Mike Pompeo att, trots sin pensionering, återkomma i tjänst i Ukraina. Hans vittnesmål påvisade ett klart ”quid pro quo” .

Vittnesmålen sker under ed och att ljuga under ed är ett allvarligt brott. Korrigeringen med innebörden att han nu tror att det kan ha rört sig om ett ”quid pro quo” gör att Sondland kan undvika att ställas inför rätta för mened.

Förhör planeras med nyckelvittne

Under torsdagen fortsätter de slutna förhören i kongressen och den förre nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton kan bli ett nyckelvittne om han går med på att komma. Det var Bolton, som enligt uppgift, jämförde Giulianis agerande med en ”knarkuppgörelse”.

Vita huset vidhåller att Trump inte gjort något fel. Presidenten uppmanar medierna att namnge visselblåsaren som drog igång det hela. Trump hävdar dessutom att det inte var Ryssland som infiltrerade den amerikanska valrörelsen 2016 utan att det var demokraterna som ägnade sig åt hackning i Ukraina. Det är en konspirationsteori som avfärdats av alla de amerikanska underrättelsetjänsterna som pekat ut Ryssland.

Demokraterna förbereder de offentliga utfrågningarna, som ska börja på onsdag nästa vecka, som innefattar både de tidigare vittnena som talat bakom lyckta dörrar och ännu inte hörda vittnen. Republikanerna avfärdar det hela som en bluff och en häxjakt.