Ett tidningsställ i Hongkong. ”Att Donald Trump är intagen på sjukhus skakar inte bara USA”, skriver GP:s Jan Höglund i sin analys.
Ett tidningsställ i Hongkong. ”Att Donald Trump är intagen på sjukhus skakar inte bara USA”, skriver GP:s Jan Höglund i sin analys. Bild: Kin Cheung/GP

Trumps sjukdom är en global angelägenhet

Att Donald Trump är intagen på sjukhus skakar inte bara USA, en månad före presidentvalet. Det är en global angelägenhet och väcker starka internationella reaktioner av både mänskliga och politiska skäl.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Oavsett vad man tycker om Trump leder han världens ekonomiska och militära supermakt. Som överbefälhavare har han koderna som kan utlösa ett krig med kärnvapen.

Han må vara kontroversiell, djupt splittrande och uttala sig på ett sätt som många uppfattar som provokativt och rent stötande. Men ingen kan bortse från den amerikanske presidentens exempellösa makt och betydelse för sina egna medborgare och i en omvärld där USA är den viktigaste aktören i allt från ekonomi till fred och säkerhet.

Nu är Trump smittad av ett virus som har drabbat USA hårdare än något annat land räknat i absoluta tal över döda och angripna. Han skyller det på kineserna och har ända från början försökt att tona ner hur allvarlig sjukdomen är. Han har lovat amerikanerna att allt snart är över och det blir bättre än någonsin om han blir omvald.

ANNONS

LÄS MER:Så vårdas Donald Trump på sjukhuset

LÄS MER:Då kan vicepresident Pence ta över makten från Trump

Sänder stötvåg av chock av oro över världen

Men att presidenten nu plötsligt är intagen på Walter Reed-sjukhuset norr om Washington DC är något som har sänt en stötvåg av chock och oro inte bara på hemmaplan utan över hela jorden.

Det är inte längre bara osäkert om det amerikanska valet kan genomföras om en månad efter av kampanj som präglats av pandemin, motsättningar och oförsonlig retorik. Nu vet ingen heller om Trump blir frisk och det ökar ovissheten ytterligare om vem som till slut kan sväras in som president nästa år och om Trumps internationella linje i handels- och säkerhetspolitiken kommer att fortsätta eller om den förändras.

Det får en avgörande roll för den globala utvecklingen och relationerna. Det återspeglas i reaktionerna på amerikanens sjukdom från utlandet.

Kina och Ryssland anses av Pentagon vara det största hotet mot den amerikanska säkerheten. President Xi Jinping och Vladimir Putin är Trumps främsta rivaler på den globala scenen, men båda önskar honom god bättring enligt uppgifter i media.

LÄS MER:Corona dominerar nyhetsrapporteringen kring amerikanska valet

LÄS MER:Donald Trump förd till militärsjukhus

Tidigare dödsfiende sänder hälsning

Det gör även Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Han var mycket nära att utlösa ett katastrofalt krig med USA 2017 genom tester av kärnvapen och långdistansrobotar. Han kallade Trump ”mentalt störd” och ”senil”. Denne svarade med att hota förinta ”den lille raketmannens” land och folk. Sedan vände det till en charmoffensiv där de träffades tre gånger och amerikanen talade i termer av kärlek om nordkoreanen. Men ännu har han inte infriat löften om att skrota sina kärnvapen. Lika lite som Xi och Putin vet han vad som skulle hända om Trump försvinner.

ANNONS

Enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA har Kim Jong-Un skickat ett personligt meddelande till Trump med tillönskan om ett snabbt tillfrisknande för presidenten och hans fru.

En annan auktoritär och omstridd ledare som Trump har ett nära förhållande till är Brasiliens president Jair Bolsonaro, som i sin tur har en supporter i amerikanen. Brasilianaren skriver på Facebook:

"Med tro på Gud kommer de att återhämta sig snabbt, och arbetet med att sköta landet och omvalskampanjen kommer inte att påverkas. Du kommer att vinna och komma stärkt ur detta, för USA:s och för världens bästa."

Bolsonaro har varit smittad av coronaviruset, liksom den brittiske premiärministern. Boris Johnson var så sjuk att han fick intensivvård, men är nu fullt frisk och står inför stora utmaningar på grund av pandemin och utträdet ur EU. Det är ytterst tveksamt om han får en uppgörelse med EU före nyår om handel, fiske och säkerhet och hoppas på ett avtal med USA.

”Säker på att han tar sig igenom detta”

– Han är uppenbarligen en naturligt motståndskraftig person och jag är säker på att han tar sig igenom det, säger Boris Johnson om Donald Trump och ska ha ringt Vita huset på fredagskvällen.

Att tillönska en sjuk person snar bättring är för de flesta ett sympatiskt och självklart uttryck för medmänsklighet. Nu kommer det både från vänner och motståndare hemma och i utlandet, och det ger ett hopp om att det kan få något gott med sig när osäkerheten har försvunnit.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS