Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Trumps kampanj i en ny och allvarligare fas

Donald Trump hotar att aldrig lämna Vita huset. Därmed går hans kampanj mot valresultatet in i en ny och allvarligare fas. Trump uppmanar också sina anhängare att fortsätta kämpa med honom.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Trump framträdde natten till tisdagen svensk tid vid ett kampanjmöte i Georgia där två senatsval genomförs. Tidigare hade den nyvalde presidenten Joe Biden också talat i delstaten för de demokratiska kandidaterna.

Men Trumps möte – med tusentals som samlats där hans helikopter landade i mörkret – var inte i första hand en uppställning för de två republikanerna som vill bli valda. Det handlade istället till större delen om honom själv och hans påståenden om att presidentvalet varit riggat till hans nackdel. Han gav sig på Brad Raffensperger, som är republikan och valansvarig i Georgia, och kallade honom för ”skruvad”, ”galen” och ”vrickad”. Det var Raffensperger som Trump ringde och uppmanade att hitta tillräckligt många röster för att segern skulle fråntas Joe Biden. Samtalet spelades in och läckte ut i söndags.

LÄS MER: Trumps påtryckningar går inte att missuppfatta

Hotade sin egen vicepresident

På onsdag den 6 januari skall kongressen godkänna att Joe Biden vunnit presidentvalet då elektorsrösterna redovisas där. Det är vicepresidenten som är ordförande i senaten och som formellt håller i proceduren. Al Gore, som var avgående vicepresident 2001, skötte den uppgiften korrekt sedan han efter en kaotisk röstsammanräkning förlorat presidentvalet mot George W Bush. Joe Biden hade, som avgående vicepresident 2017, samma uppgift när Donald Trumps seger fastslogs i kongressen. Nu är det Mike Pence som skall sköta uppdraget då Joe Bidens valvinst ska bekräftas.

Men Donald Trump hotade vid valmötet Mike Pence med att han inte ”kommer att gilla honom” om han inte agerar kraftfullt för att valresultatet skall underkännas. Pence tros vilja ställa upp som presidentkandidat om fyra år och Trump visar tydligt att han kan bekämpa Pence och underminera hans framtida politiska möjligheter.

LÄS MER: Vad står på spel i Georgia?

Har konstant hävdat valfusk

Det är möjligt att överklaga valresultat, kräva omräkningar och att föra avgöranden till domstolar, inklusive Högsta Domstolen. Allt detta har Donald Trump gjort men underlaget har varit bristfälligt och hans invändningar har avslagits. Justitieministern har dessutom klargjort att valet gått rätt till och att inga oegentligheter som förändrar valresultatet har förekommit.

Väljarna har i valet haft möjlighet att delta i valet på tre sätt – röstning med brev, förtida röstning i vallokalerna och röstning i vallokalerna på valdagen. Brevröstningen ökade eftersom många väljare mitt under coronaspridningen ville undvika folksamlingar. Donald Trump uppmanade inför valet väljarna att inte brevrösta och hävdade redan då valfusk.

När sedan rösterna räknades skedde det i valdistrikten efter de regler som finns – först räknades röster som avlagts på valdagen i vallokalerna och därefter brevrösterna och de förtida rösterna. På valnatten krävde Trump att räkningen skulle upphöra innan brevrösterna räknats och att brevrösterna på det sättet skulle underkännas. Det är detta som ligger till grund för hans påståenden om att han vunnit i en av de avgörande delstaterna Pennsylvania som han förlorade sedan alla röster räknats. I Georgia hävdar han att hans röster på olika sätt försvunnit och att nya lagts till Bidens. Både republikaner och demokrater har granskat och inte funnit de oegentligheter som Trump och hans juridiska team påstår existerat. Tillverkaren av röstningsmaskinerna har nyligen lämnat in en stämningsansökan för spridningen av påståendet att apparaterna manipulerats till Trumps nackdel.

Dags för republikanerna att bestämma sig

Trump uppmanar nu sina anhängare att demonstrera i Washington när valresultatet fastställs och hotar själv att inte lämna Vita huset frivilligt. Det har aldrig i modern tid förekommit att en president vägrat att flytta ut från Vita huset eller vägrat att erkänna sig besegrad.

Republikaner i kongressen stöder Donald Trumps försök att underkänna valresultatet när elektorsrösterna räknas den 6 januari. Men när frågan är avgjord – och Bidens seger är fastställd – måste även republikanerna bestämma sig för om de skall vara en del av det demokratiska systemet eller om de skall följa Donald Trump i hans kampanj för att underminera demokratin.

LÄS MER: Trump och Biden valspurtade i Georgia