Utredningen av Kapitoliumstormningen kan påverka republikanernas chanser i mellanårsvalet, skriver Britt-Marie Mattsson.
Utredningen av Kapitoliumstormningen kan påverka republikanernas chanser i mellanårsvalet, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: Manuel Balce Ceneta/Montage GP

Britt-Marie Mattsson: Trumps ansvar centralt i Kapitoliumutredning

Demokraterna utreder. Men republikanerna lägger locket på. Stormningen av Kapitolium förgiftar det politiska klimatet och Donald Trumps stabschef Mark Meadows hotas av åtal för trots mot kongressen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Stormningen av Kapitolium den 6 januari beskrivs av demokraterna som den allvarligaste attacken mot det demokratiska systemet i USA:s moderna historia. Men de fortfarande Trumplojala republikanerna i representanthuset spelar ned händelsen. När våldsamheterna nu utreds i kongressen deltar bara två republikaner. En av dem är Liz Cheney som redan brännmärkts av sina partikollegor sedan hon valde att rösta för riksrätt mot den tidigare presidenten.

Utredningen har kallat en rad vittnen som berättat vad som hände inför och under stormningen. Några av de som samarbetar med utredarna har redogjort för en välplanerad attack där Trumps vicepresident Mike Pence skulle förhindras att delta i godkännandet av resultatet i presidentvalet som Joe Biden vann. Vicepresidenten är formellt ordförande i senaten som stadfäster valutgången. Resultatet hade överklagats i flera delstater men domstolar avvisade invändningarna. Trump uppmanade då Pence att förhindra det slutgiltiga godkännandet, men Pence vägrade.

ANNONS

Trump eldade på sina sympatisörer vid ett möte utanför Vita huset. När kongressen stormades skallade ropen ”Häng Mike Pence” och en snara dinglade från en träkonstruktion. Övervakningskameror inifrån byggnaden visar hur Pence, demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi och den republikanske senatorn Mitt Romney fanns bland de som i sista stund lyckas undkomma mobben. Fem personer dödades och över 150 skadades. Flera inblandade har dömts till fängelsestraff och rättegångar pågår.

Nyckelperson vägrar vittna

Donald Trumps ansvar är centralt i den utredning som pågår. Vid omröstningen om riksrätt klarade han sig undan av skälet att republikanerna röstade mot riksrätt, eftersom han då redan avgått som president.

Trumps stabschef Mark Meadows är en av nyckelpersonerna i hela händelseutvecklingen. Som presidentens närmaste samordnare hade han fullständig insyn i vad som hände i Vita huset de kritiska timmarna. Meadows har samarbetat med utredningen inledningsvis och överlämnat dokument och smstrafik.

Av detta framgår att Meadows av flera personer – inklusive Trumpsonen Donald jr och Trumps allierade programledare på tv-kanalen Fox – uppmanades att förmå presidenten att be sina sympatisörer att avsluta upploppet. Men Trump lät timmarna gå och lade till sist ut en önskan om att alla skulle gå hem samtidigt som han förklarade att han älskade och förstod dem.

ANNONS
Tidigare presidenten Donald Trump, vicepresidenten Mike Pence och Mark Meadows anländer till ett kampanjmöte i Michigan, november 2020.
Tidigare presidenten Donald Trump, vicepresidenten Mike Pence och Mark Meadows anländer till ett kampanjmöte i Michigan, november 2020. Bild: Evan Vucci

Den av demokraterna helt dominerade utredningen vill att Meadows skall berätta med egna ord på plats. Meadows var tidigare själv kongressledamot och en del av den konservativa Tea Party-rörelsen. Hans vägran har lett till att representanthusets demokratiska majoritet och två republikaner har röstat för att Meadows skall ställas inför rätta för trots mot kongressen.

Trump: ”Fake news”

Det är justitiedepartement som fäller avgörandet om det blir rättegång mot Meadows eller inte. Han hänvisar till det sekretesskydd som finns för presidenten och den innersta kretsen även efter avgången. Om Meadows skulle ställas inför rätta är det en unik åtgärd.

I sina nyutkomna memoarer ”The Chief´s Chief” avslöjar Meadows att Donald Trump testade positivt för covid-19 inför debatten med Joe Biden, men ändå genomförde den med hänvisning till ett annat prov som visade negativt. Strax efter debatten fördes Trump till sjukhus med covid-19. Trump hävdar att Meadows – som är en ständig gäst hos Fox – sprider ”fake news”, vilket även gäller stormningen av Kapitolium.

Om ett knappt år hålls mellanårsvalet då hela representanthuset väljs. Utredningen om Trumps roll i stormningen kan påverka framför allt de republikanska kongressledamöternas möjlighet att bli omvalda.

LÄS MER:Trump och Obama var mer lika än man tror

LÄS MER:Trumps stabschef kan åtalas för kongresstrots

LÄS MER:Bidens demokratimöte kritiseras – problemen hopar sig på hemmaplan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS