Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Trump väger det ekonomiska mot det medicinska

Hur mycket död och lidande är vi beredda att acceptera? Anthony Fauci ställer frågan. Donald Trump upplöser Vita husets kristeam. Och ersätter de medicinska experterna med ekonomer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Anthony Fauci är chef för det amerikanska institutet för allergier och infektionssjukdomar. Han tillträdde 1984 och har varit rådgivare till alla presidenter sedan Ronald Reagan. Fauci ingår som den främste medicinska experten i den grupp som formellt leds av vicepresident Mike Pence.

Fauci har funnits med vid de dagliga tv-sända presskonferenser som arrangerats med Donald Trump i Vita huset.

Fauci skulle ha utfrågats av ett utskott i kongressens representanthus denna veckan. Men Trump har stoppat det med hänvisning till att utskottet består av ”Trumphatare.” Fauci – och flera andra medicinska experter – har också kallats till ett utskott i senaten (där republikanerna är i majoritet) och kan komma att få klartecken att framträda där.

Vaccinexperten Rick Bright, som förflyttades sedan han ifrågasatt en malariamedicin mot covid-19, kommer att utfrågas i representanthuset nästa vecka.

Tillrättavisat Trump

Fauci har också vid flera tillfällen korrigerat presidentens uttalanden om att klorokin i malariamedicin skulle vara effektivt mot covid-19 och även varnat för att injicera eller på annat sätt tillföra desinfektionsmedel i kroppen, något som Trump resonerade kring vid en av sina presskonferenser.

Fauci har också framhållit att ingenting tyder på att Kina medvetet eller genom en olycka spridit coronaviruset, vilket Donald Trump sagt att han har bevis för.

Och nu bekräftar Donald Trump att kristeamet, där Fauci ingår, kommer att upplösas de närmaste veckorna. Trump ska inte heller längre hålla de dagliga presskonferenserna där han tidigare har twittrat att tittarsiffrorna varit rekordhöga och bättre än för det sista avsnittet av dokusåpan ”The Bachelor.”

Just möjligheten att vid pressmötena nå ut till tiotals miljoner amerikaner på bästa sändningstid har varit en av drivkrafterna för Trump i den nästan helt avstannade presidentvalskampanjen. Opinionsmätningarna visar att demokraternas kandidat Joe Biden leder både nationellt och i de avgörande delstaterna utan att kunna vara ute på valfältet.

Anser sig bli dåligt behandlad

Trump återupptog häromdagen sin valkampanj och svarade på frågor i Lincoln-monumentet, vilket direktsändes av tv-bolaget Fox. Trump sa att ingen president behandlats så illa som han, inklusive Lincoln som blev skjuten 1865.

Trump har de senaste dagarna uppmanat delstaterna att öppna stängda verksamheter men har samtidigt sagt att det är guvernörerna som avgör. Han har uppmanat Michigans demokratiska guvernör att lyssna på demonstranterna som tagit sig in i delstatens kongressbyggnad, många av dem beväpnade.

Trumps linje är att både uppmana delstaterna att öppna och att lägga över ansvaret på guvernörerna.

En majoritet av amerikanerna säger i opinionsmätningarna att de föredrar försiktighetslinjen med ett långsamt öppnade, som Anthony Fauci förespråkar. Kurvan över döda i USA viker inte nedåt och minst 71 000 har avlidit. Den senaste prognosen är att 3 000 människor om dagen riskerar att dö, även med de inskräkningar som införts.

I vissa delstater öppnas mycket som varit stängt. I andra grips personer som trotsar reglerna av polis.

Trumps svärson Jared Kushner har skapat ett ekonomiskt team med konsulter som länge krävt att USA måste återgå till det normala. Nya arbetslöshetssiffror offentliggörs på fredag och kan visa att 20 procent står utan arbete.

Trump väger de ekonomiska konsekvenserna mot de medicinska. De medicinska experterna ser ut att få ta ett steg tillbaka till förmån för de ekonomiska.