Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Britt-Marie Mattsson: Trump rasande på sina advokater

Donald Trumps advokater stjälpte mer än de hjälpte. En föreslog att Trump kunnat arresteras när han lämnade presidentposten. Han påpekade att det amerikanska folket röstat bort honom. Trump är rasande.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Riksrätten fortsatte på onsdagen efter en märklig inledning på tisdagen där Donald Trumps advokat Bruce Castor sade att han ändrat sitt anförande eftersom demokraternas åtal presenterats på ett effektivt och bra sätt. Han sade också att det amerikanska folket är smart och i val byter en administration om det finns missnöje med den.

– Det är just det som skett, framhöll han.

Efter ett delvis förvirrat tal följdes Castor av den andre advokaten David Schoen som i forcerad ton försökte komma fram till att en president som avgått inte kan ställas inför riksrätt. Det är just på den punkten som försvaret skulle kunna ha haft sin poäng eftersom konstitutionen kan tolkas som att det finns en oklarhet här.

Men både Castor och Schoen sköt både bredvid och över målet och de republikanska senatorerna hade svårt att dölja sitt missnöje. Donald Trump uppges vara ”rasande” och ”vansinnig” på sitt juridiska teams svaga insats.

Senaten röstade för att fortsätta riksrätten. Alla demokrater och sex republikaner avvisade att den skulle strida mot konstitutionen. Det skäl som anfördes var att en president inte står över lagen av skälet att han är på väg att avgå.

Den stora frågan är varför Donald Trump beslutat att försvaras av Castor och Schoen som saknar den djupa juridiska kunskap och erfarenhet som borde krävas för uppdraget. Det enkla svaret är att han inte kunnat få några andra att ställa upp. För en vecka sedan lämnade de tidigare advokaterna efter en serie avhopp dessförinnan. Castor och Schoen tycktes inte ha samordnat anförandena med varandra och inte heller haft närmare kontakt med Trump om upplägget.

Videofilmerna är centrala i demokraternas åtal och många sekvenser från våldsamheterna har tidigare inte visats.

När nu riksrätten fortsätter är det med sexton timmars anföranden för demokraterna och lika många för republikanerna. Trumps advokater har också möjlighet att tala, såvida inte den förre presidenten beslutar att skilja dem från uppgiften som försvarsadvokater.

Det var både på tisdagen och under inledningen på onsdagen tydligt att demokraterna är väl förberedda. Åtalet sköts av nio demokratiska ledamöter från representanthuset med Jamie Raskin som ordförande för gruppen.

Åtalet mot Trump – om uppvigling till stormningen av Kapitolium den 6 januari – bygger på Trumps egna uttalanden och talet utanför Vita huset. Han uppmanade då mobben att ”slåss av h-e”. En trettio minuter lång dramatisk video visades redan på tisdagen med inslag både inifrån och utanför Kapitolium där en galge med snara restes samtidigt som ropen skallade om vicepresidenten, ”Häng Mike Pence.”

Jamie Raskin, demokrat från Maryland. Bild: AP
Jamie Raskin, demokrat från Maryland. Bild: AP

Videofilmerna är centrala i demokraternas åtal och många sekvenser från våldsamheterna har tidigare inte visats. Det handlar om filmer från övervakningskameror där det går att se hur stormningen utvecklades. Sammantaget ger de en bild av en väl organiserad våldsam attack och Donald Trumps olika uttalanden och tweets finns också med. Den polis som dödades vid stormningen har hedrats med att ligga på lit de parade i kongressen.

– Det här är inte en kamp mellan partierna eller advokaterna utan en sanningens minut för Amerika, sade Jamie Raskin.

Raskin påpekade att Trump begått det största sveket mot presidenteden i USA:s historia.

Raskin påminde om att Donald Trump skulle kunna vara beredd att göra exakt samma sak igen som den 6 januari eftersom han påstår att han inte gjort något fel och att han är ett oskyldigt offer för omständigheterna.

Raskin påpekade att Trump begått det största sveket mot presidenteden i USA:s historia.

Som en röd tråd genom demokraternas åtal går också att representanthusets ledamöter och senatorerna var måltavlorna för stormningen och att Trump inte bara lät det ske utan dessutom på olika sätt deltog i planläggningen.

Alla som utsattes för stormningen är offer och vittnen och skall nu döma.

– Donald Trump var ingen oskyldig åskådare, framhöll Jamie Raskin. Han bad sina sympatisörer att slåss som helvete och han gav oss helvetet.