Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Trump kommer troligen aldrig att erkänna sig besegrad

Joe Biden hyllade demokratin och fördömde Donald Trump när elektorerna lagt sina röster. Trump svarade med att avskeda sin justitieminister Bill Barr. Nu måste republikanerna bestämma väg.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De 538 elektorerna i USA:s delstater och District of Columbia – där Washington ligger – lade på måndagen och natten till tisdagen sina röster och följde strikt valresultatet. Joe Biden segrade med 306 elektorer mot Donald Trumps 232. Biden vann därmed både i avlagda röster och elektorer och är USA:s nye president. Han svär eden den 20 januari.

Elektorernas röstningsförfarande var unikt i meningen att det väckte stort intresse och kunde följas i direktsändningar i tv över hela USA. I vanliga fall samlas elektorerna efter valet utan någon som helst uppståndelse och avgör formellt.

Men denna gång har Donald Trump ifrågasatt valresultatet i de avgörande delstaterna Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona, Michigan och Wisconsin och hävdat ett avancerat och systematiskt valfusk till Joe Bidens fördel.

LÄS MER: Bidens attack mot Trump i natt: ”Demokratin segrade”

HD avvisade

Trumps juridiska team har överklagat resultaten i ett femtiotal domstolar som avslagit med hänvisning till att invändningarna saknar grund. Texas fick med sig sjutton republikanskt styrda delstater när frågan drevs till Högsta Domstolen en andra gång och över 100 republikaner i kongressen ställde upp när Donald Trump krävde att HD skulle agera. Men HD – som har konservativ majoritet och där tre av de nio domarna utnämnts av Trump – avvisade också. Till det kom att Trumps egen justitieminister William Barr konstaterade att inga oegentligheter förekommit som förändrar valresultatet. Trump krävde redan på valnatten den 3 november att rösträkningen skulle avslutas innan brevrösterna och de förtida rösterna börjat räknas enligt de regler som finns i vågmästarstaterna.

Vita husets personalchef Mark Meadows och den besegrade presidenten Donald Trump omgivna av ansiktsmaskbärande flottkadetter.
Donald Trump och Vita husets personalchef Mark Meadows (till vänster) besöker en fotbollsmatch mellan armén och flottan den 12 december. Bild: Andrew Harnik

Det har varit en styrka för det amerikanska demokratiska systemet att alla Trumps överklaganden kunnat ske och att elektorerna sex veckor efter valdagen i formell ordning fastslagit valresultatet. Donald Trump kan nu visserligen pressa republikanerna kongressen att ifrågasätta även elektorerna den 6 januari – då båda kamrarna skall fastställa en sista gång – men det förändrar inte att Joe Biden vunnit.

Hävdar att han är bestulen på segern

Men Donald Trump har inte bara överklagat och ifrågasatt, vilket han har laglig rätt till. Han har också riktat ett grundskott mot valsystemet och demokratin. Han har uppmanat sina anhängare att visa sitt missnöje och vidhåller, trots alla juridiska turer, att han bestulits på valsegern och presidentposten. Elektorer i flera delstater måste ha poliseskort för att kunna avlägga sina röster sedan de hotats till livet. Valarbetare har utsatts för hot och trakasserats. Republikanska valansvariga i Georgia måste ha säkerhetsvakter, kidnappningsplaner mot Michigans demokratiska guvernör har avslöjats och en av delstatens valfunktionärer har uppsökts i sitt hem av beväpnade demonstranter.

När Joe Biden framträdde sedan elektorskollegiet avgjort var det därför viktigt att han hyllade valarbetarna för att de inte vikit undan och att systemet klarat av det hårda trycket.

– Vår demokrati är pressad, testad och hotad men har visat sig vara motståndskraftig, sann och stark, sade Joe Biden.

I det tio minuter långa talet konstaterade han också att det är det amerikanska folket som avgör presidentval med sina röster.

– Ännu en gång har USA, rättsstatsprincipen , konstitutionen och folkets vilja segrat.

LÄS MER: Bidens attack mot Trump i natt: ”Demokratin segrade”

Har inte velat kommentera

Joe Biden har varit försiktig i sina kommentarer om Donald Trumps ovilja att acceptera valresultatet så länge som alla överklaganden till domstolar och HD pågått. Men i talet sade han att Donald Trump agerar skamfullt när han hävdar valfusk. Biden påpekade att Trump 2016 kallade sin valvinst för en jordskredsseger. Det är samma resultat i elektorer som Biden nått i år, till det kommer att Biden även vunnit omkring sju miljoner fler avlagda röster.

När Hawaii som sista delstat avlagt sina elektorsröster, och därmed fastslagit Bidens seger, twittrade Donald Trump att han just träffat justitieminister William Barr, av presidenten kallad Bill. Justitieministern skall, enligt Trump, avgå före jul. Trump har vid upprepade tillfällen kritiserat Barr för att han sagt att valet gått korrekt till och hotat att avsätta honom.

Republikanska politiker – inklusive kongressledamöterna som ställde upp för att HD skulle underkänna rösterna från vågmästarstaterna – måste nu bestämma sig för hur de skall agera. Antingen godkänner de valresultatet eller så fortsätter de att vara tysta eller ifrågasätta. Donald Trump kommer troligen aldrig att erkänna sig besegrad i ett rättvist och demokratiskt val.

LÄS MER: Tunga republikaner: "Dags att gå vidare"