Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expresidenten Donald Trump under ett möte i Georgia i slutet av september. Bild: Ben Gray
Expresidenten Donald Trump under ett möte i Georgia i slutet av september. Bild: Ben Gray

Britt-Marie Mattsson: Trump hoppas nya kanalen ska avgöra väljarstriden

Talibanerna får vara med men inte ”er favoritpresident”. Donald Trump klagar över att han är bannlyst på sociala medier. Men en egen ny plattform lanseras inom kort. Och Trump tros planera sin återkomst.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump kommunicerade tidigare närmast dygnet runt med sina följare på Twitter, Facebook, Instagram och Youtube. Inte ens de mest uppseendeväckande inläggen togs bort med hänvisning till yttrandefriheten.

Men stormningen av Kapitolium den 6 januari blev en vattendelare. Trump ansågs ha underminerat demokratin genom att vägra erkänna valresultatet och elda på sina anhängare att visa sitt missnöje.

Det är långt ifrån säkert att Trump klandras eller hålls juridiskt ansvarig.

Trump förnekar visserligen att han på något sätt bär ansvar för stormningen, men det direktsända talet på den öppna platsen The Mall utanför Vita huset tyder på något annat.

Och det är just de sekvenserna och ett antal tweets som gör att Trumps inblandning nu utreds av kongressen. Det är långt ifrån säkert att Trump klandras eller hålls juridiskt ansvarig. Han klarade sig redan under vintern undan ett riksrättsåtal sedan republikanerna och demokraterna inte kunnat enas.

Trycket blev dock då så hårt på ägarna till Facebook, Twitter, Instagram och Youtube att de permanent vägrade Donald Trump att använda dessa sociala medier.

Sedan dess har Trump därför haft svårt att nå ut med sitt budskap både till sina trogna följare och de som skulle kunna tänkas svänga över till hans fördel om han beslutar att återigen ställa upp i presidentvalet.

Men nu meddelar Trump att hans bolag Trump Media & Technology Group inom kort ska börsintroduceras och att en ny app ska ge direkt tillgång till honom.

Det är dock inte så enkelt som förr att få genomslag i Fox eftersom nyhetsverksamheten har en restriktivare hållning än Trumplojala programledare som Sean Hannity och Tucker Carlson med egna tv-shower.

Donald Trump är kraftigt favoriserad i en rad konservativa kanaler och har även möjlighet att få ut sitt budskap i tv-kanalen Fox. Det är dock inte så enkelt som förr att få genomslag i Fox eftersom nyhetsverksamheten har en restriktivare hållning än Trumplojala programledare som Sean Hannity och Tucker Carlson med egna tv-shower.

Men inte ens i dessa pratprogram kan Trump på sikt räkna med starkt stöd. Spekulationerna gäller främst Tucker Carlson som tros vilja testa sina egna vingar som presidentkandidat 2024 och då kan bli en av flera konkurrenter till Trump om republikanernas nominering.

Den gamla sanningen gäller fortfarande att det är bättre att förlita sig på ”paid media”, betald reklam och egna nyhetskanaler, än på ”free media” med journalistiska självständiga bedömningar.

Donald Trumps strategi att misskreditera de traditionella medierna är inte ny, men med honom fick den taktiken en ny och effektiv uttolkare. Det var Trump som började benämna allt som inte tilltalade honom som ”fake news”, fejkade nyheter, ett begrepp som blivit allmänt accepterat i debatten.

Donald Trump kan ännu så långe räkna med att tongivande republikanska politiker på alla sätt försöker att hålla sig väl med honom för att inte riskera en bannbulla som ödelägger deras karriärer.

När Trump nyligen höll ett kampanjliknande möte i den första primärvalsstaten Iowa stod följaktligen senatorn Chuck Grassley, som söker omval vid mellanårsvalet nästa år, vid den tidigare presidentens sida och tackade för stödet. Det är samme Grassley som kritiserade Trump vid stormningen av Kapitolium. Att misshaga Trump nu är politiskt olämpligt. Han är, enligt opinionsmätningar i Iowa, populärare idag än vad han var för ett år sedan.

Att etablera plattformar kan ta tid, men Trump har ett rejält försprång om han har siktet inställt på presidentvalet 2024. För tillfället håller expresidenten sitt parti i ett järngrepp.

Trump har närmast frusit det republikanska valfältet men för hur länge är osäkert. Många republikanska kandidater har ännu inte trätt fram och avvaktar rätt tillfälle. Trump är medveten om att egna kanaler till väljarna kan vara helt avgörande då kampanjen hårdnar.

Att etablera plattformar kan ta tid, men Trump har ett rejält försprång om han har siktet inställt på presidentvalet 2024. För tillfället håller expresidenten sitt parti i ett järngrepp.