Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: GP/TT
Bild: GP/TT

Britt-Marie Mattsson: Trump har inte tagit intryck av protesterna

Donald Trump motsätter sig alla försök att montera ned statyer och minnesmärken.
– Det är en vänstervriden kulturrevolution, säger han.
Presidenten vill att straffet skall bli tio års fängelse.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump inledde firandet av den amerikanska nationaldagen den 4 juli med ett tal framför de uthuggna bysterna av amerikanska presidenter i bergsmassivet Mount Rushmore i South Dakota.

Trots hälsoexperternas uppmaningar, att undvika folksamlingar på grund av spridningen av covid - 19, kom omkring 6 500 för att höra presidenten. Till de nya konstaterade fallen hör ytterligare fyra i säkerhetstjänsten som följer presidenten och flickvännen till Trumps son Donald jr, Kimberley Guilfoyle, som arbetar i kampanjledningen. Paret fanns på plats vid Trumps massmöte i Tulsa i Oklahoma för två veckor sedan men var inte med på scenen i Mount Rushmore och åkte bil tillbaka till Washington.

Trump nämnde bara covid-19 kort i inledningen och ägnade istället sitt tal åt att attackera dem som vill montera ned statyer och minnesmärken som hyllar sydstaternas militära och politiska ledare under inbördeskriget och personer som har anknytning till rasismen i USA.

Trump: Skolorna lär barn att hata USA

Men Trump har inte tagit intryck av protesterna de senaste veckorna efter George Floyds död. Han beskrev demonstranterna som en ”liberal mobb” som skall bekämpas med lag och ordning.

– Den radikala ideologin attackerar vårt lands framsteg under slagord om social rättvisa, sade presidenten. Men sanningen är att att de kommer att fördärva både rättvisan och samhället. Dom vill tysta oss men vi låter oss inte tystas.

Trump hävdade också att barn i skolorna lär sig att hata sitt land och att skolorna lär ut att männen och kvinnorna som byggde nationen är skurkar.

– Denna radikala syn på Amerikas historia är ett nätverk av lögner. Men det amerikanska folket är starkt och stolt och kommer inte att tolerera att vårt land och alla våra värderingar, vår historia och vår kultur tas ifrån dem.

Trump emot nedmontering av statyer

Donald Trump har med en exekutiv presidentorder gjort all åverkan på monument och statyer till ett brott som kan ge tio års fängelse. Han motsätter sig nedmontering och åverkan och sade att han överväger att skapa en nationalpark där statyer som plockas bort i delstaterna skall samlas för att amerikanerna på det sätet skall kunna freda sin historia.

Det är minnesmärken och statyer som hyllar sydstaternas konfederation och dess politiska och militära ledare under inbördeskriget som väcker debatt liksom byggnader som är namngivna efter personer som uppfattas som rasister.

Trump hävdar att rörelsen Black Lives Matter leds av militanta extremister och upprörs över att orden ”Black Lives Matter” kommer att målas på femte avenyn, precis utanför hans byggnad Trump Tower. Samma sak har redan hänt i Washington där en del av gatan som leder till Lafayetteparken framför Vita huset har fått samma namn på asfalten.

Uppmanas lyssna på svartas synpunkter

Joe Biden, som utmanar Trump i presidentvalet, har ställt sig på rörelsens sida och har mött anhöriga till den döde George Flloyd. Flera republikaner i kongressen – som senatorn Mitt Romney – har uppmanat Trump att vara mer lyhörd inför svartas och andra minoriteters synpunkter och krav men Trump har istället valt vägen att direkt konfrontera deltagarna och arrangörerna av protesterna som skakat USA den senaste dryga månaden.

Han utmanar också sina egna hälsoexperter som varnar för en okontrollerbar spridning av coronaviruset om inte ytterligare åtgärder vidtas. Medelåldern i de nyligen smittade grupperna ligger kring 36 år och myndigheternas prognos är att dödligheten kommer att stiga dramatisk de närmaste veckorna.