Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Trump har inga planer på att flytta ut frivilligt

Joe Biden står på tröskeln till Vita huset. Men blir han insläppt? Donald Trump har inga planer på att erkänna sig besegrad och flytta frivilligt. Det bäddar för en historisk kris för amerikansk demokrati och landets anseende som demokratisk ledstjärna i världen – samtidigt som coronapandemin slår hårt mot landet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Plötsligt lyste samtliga fyra vågmästarstaterna Nevada, Arizona, Georgia och Pennsylvania i blått: demokraten och utmanaren Joe Biden var i ledningen i den utdragna röstsammanräkningen och stärkte därmed sitt försprång påtagligt i kampen om presidentposten på fredagseftermiddagen.

Efter att ha legat först i Nevada och Arizona (med sammanlagt 17 elektorsröster) gick han även om Trump i Georgia (16 elektorsröster). När poströsterna fortsatte att räknas tog han även ledningen i nyckelstaten Pennsylvania (20 elektorsröster).

CNN redovisade att den förre vicepresidenten hade fått 27 396 av de 31 671 röster som räknats sedan torsdagskvällen. Donald Trump fick 3 760 röster.

Presidenten kan inte bli omvald om han inte vinner Pennsylvania, oavsett hur det går i övriga stater. Därför står nu allt på spel för honom.

Tidigare på fredagen hade Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset talat om omfattande fusk från Demokraternas sida, som anklagades för att försöka stjäla segern från honom. Han lämnade dock inga bevis för sina påståenden och nyhetsmedier var snabba med att ifrågasätta hans påståenden.

Till osäkerheterna hör den juridiska offensiven från presidentens och republikanernas sida för att stoppa och underkänna räkningen av de rekordmånga poströsterna.

Det är värt att understryka att även om det ser ljust ut för Joe Biden är inget ännu avgjort, vare sig räkningen av röster i de återstående delstaterna eller fördelningen av elektorsröster. Till osäkerheterna hör den juridiska offensiven från presidentens och republikanernas sida för att stoppa och underkänna räkningen av de rekordmånga poströsterna.

Joe Biden. Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden. Bild: Carolyn Kaster

Enligt CNN:s korrespondent i Vita huset är det oklart hur presidenten reagerade på den dramatiska omsvängningen i Pennsylvania. I konversationer med anhängare de senaste dagarna ska Donald Trump ha sagt att han har inga intentioner på att erkänna sig besegrad av Joe Biden, även om hans praktiska möjligheter blockeras av eventuella förluster i Georgia och Pennsylvania.

För USA kan det bli ett ödesdrama som äventyrar den polariserade nationens sammanhållning och anseende som demokratisk ledstjärna i världen.

Presidentens rådgivare och medarbetare, inklusive stabschefen Mark Meadows, ska inte heller, enligt CNN, ha försökt förmå honom att acceptera vad som ser ut att hända. De ska tvärtom ha, uppger nyhetskanalen, ställt sig bakom hans såvitt man vet grundlösa påståenden om att valet har stulits från honom.

Nyhetskanalen frågar sig vem som ska få Donald Trump att inse att hans tid i Vita huset kan hålla på att nå slutet. Enligt källor till CNN är två tänkbara personer hans dotter Ivanka och dennes man Jared Kushner, som är en nära och förtrogen rådgivare till presidenten.

Medan sammanräkningen fortsätter och avslutas, när det än kan ske, stiger ovissheten om hur Trump, som är överbefälhavare, ska agera. För USA kan det bli ett ödesdrama som äventyrar den polariserade nationens sammanhållning och anseende som demokratisk ledstjärna i världen och mitt i pandemin där aldrig så många har smittats på ett dygn som just nu.