Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump med frun Melania under valmötet i Georgia.
Donald Trump med frun Melania under valmötet i Georgia.

Britt-Marie Mattsson: Trump fortsätter hävda valfusk

Fullpackat med folk. Få munskydd. Donald Trumps sympatisörer brydde sig inte om regler och uppmaningar från politiker och myndigheter. För Trump var det en möjlighet att åter hävda valfusk.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Trump ger inte upp och hävdar att han är den rättmätige segraren i presidentvalet. Och i Georgia vägrar hans sympatisörer att plocka bort kampanjskyltarna från valet som hölls för en månad sedan.

– Jag kommer att vinna, ropade Trump till sina jublande anhängare.

I Georgia hålls två senatsval den 5 januari. Det första valet den 3 november gav ingen av kandidaterna den nödvändiga femtioprocentiga majoriteten. Därför blir det nu omval.

Eftersom övervikten i senaten hänger på dessa två val är det viktigt för både demokraterna och republikanerna att få ut väljarna att rösta. Demokraterna behöver vinna båda valen för att få majoritet i senaten. Republikanerna bara ett.

LÄS MER: Analys: Allt ljus på Georgia

Inte många minuter med presidenten

Det var tänkt att Donald Trump skulle fungera som draghjälp för de två republikanerna, David Perdue och Kelly Loeffler, när han reste till Georgia under helgen tillsammans med första damen Melania.

Men det blev inte mycket av med det. Under det drygt en och en halv timma långa valmötet vid flygplatsen i Valdosta klagade Donald Trump mest på hur han utsatts för påstått valfusk och han påstod att han inte förlorat presidentvalet. Trump talade genomgående om sig själv som ”vi” för att därmed betona att förlusten inte handlar om honom personligen utan om alla väljare som röstat på honom.

Perdue och Loeffler fick bara några minuter på scenen tillsammans med presidenten.

LÄS MER: Bidens budskap: Hundra dagar med munskydd

Inga munskydd i sikte

Alla råd och uppmaningar från USA:s folkhälsomyndighet och de främsta amerikanska medicinska experterna om vikten av att hålla avstånd, att inte samla stora folkmassor och att använda munskydd klingade ohörda. Coronaspridningen är okontrollerad i USA och över 2 000 dör dagligen i sviterna av covid-19. Över fjorton miljoner är smittade och drygt 266 000 har avlidit sedan februari.

Men att packa ihop människor på en liten yta är hela idén för att skapa intrycket av ett entusiastiskt massmöte. Trängseln skall markera den febriga stämningen som får väljarna att tycka att det är nödvändigt att gå ut och rösta.

Budskapet skall helst stå i samklang med själva orsaken till mötet. Trump uppmanade visserligen väljarna att rösta på de republikanska kandidaterna och använde ordet ”hämnd” för att be sina sympatisörer att ge igen för förlusten i presidentvalet.

– Om ni inte gör det kommer socialisterna och kommunisterna att vinna, hävdade han.

För Trump tycktes dock det viktigaste med kampanjmötet i Georgia vara möjligheten att åter hävda att han utsatts för valfusk och att angripa republikanerna som ansvarar för valorganisationen och valsäkerheten i delstaten.

LÄS MER: Republikanernas dilemma efter livet med Trump

Guvernören vägrade

Trump ringde inför mötet upp Georgias republikanske guvernör Brian Kemp och krävde att republikanska elektorer som utses ger honom segern, och inte Joe Biden som vunnit valet, när elektorskollegiet fastställer resultatet den 14 december. Kemp vägrade.

Frågan är varför Donald Trump fortsätter att hävda att han vunnit när han förlorat i alla instanser där han överklagat – och sedan hans egen justitieminister Bill Barr fastslagit att inga oegentligheter som ändrar valresultatet har förkommit.

Det enkla svarat är att han gör det för att han kan. Trump är president till den 20 januari och kan utnyttja alla de privilegier som presidentskapet medför. Han kan åka vart han vill med Air Force One och hela den säkerhetsuppvaktning som finns kring presidenten. Han har möjlighet att använda sig av Vita husets personella och finansiella resurser. Det är ingenting som hindrar honom från att på skattebetalarnas bekostnad framföra vilka uppfattningar som helst. Detta inkluderar rena lögner som underminerar demokratin och det amerikanska valsystemet.