Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Trots många byggprojekt i stan: årets julgran på plats på Gustaf Adolfs torg

Under natten mot måndagen restes den traditionsenliga julgranen på Gustaf Adolfs torg, för 104:e året i rad. Den 17 meter höga granen transporterades under söndagskvällen från Olsfors i Bollebygd till centrala Göteborg.
– Den står väldigt bra där på torget, säger Rakel Berglund, projektledare på park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad.

Redan 1915 lyckades man för första gången sätta en stor gran på plats i området i närheten av Brunnsparken. Då var granen placerad på Fontänbron, men den har under åren flyttats till Gustaf Adolfs torg, där den befinner sig just nu.

– Den står ju väldigt bra där på torget, det är en öppen och fin plats. Det är ju hjärtat av Göteborg på något sätt, vilket innebär att många har chans att se granen, säger Rakel Berglund vid Göteborgs Stad.

Årets gran är 17 meter hög på plats på torget, men har i ett tidigare skede kapats av praktiska skäl. Och under söndagskvällen transporterades det 60 år gamla trädet på ett 20 meter långt ekipage från Bollebygd till Brunnsparken. En resa på drygt 4,5 mil.

Byggnationer försvårar

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med trafikkontoret som har kontakt med Trafikverket, säger Rakel Berglund.

Att granen reses och transporteras på natten beror framför allt på de byggnationer som pågår runt om i staden. Bland annat behövde den passera projektet med nedsänkningen av E45, bygget av Hisingsbron och Västlänkens etablering vid Norra Hamngatan.

– Det är nästan det roligaste med projektet, att samarbetet visar att det går att göra lite krångliga grejer i Göteborg, säger hon.

Julgranen på Fontänbron 1915. Bilden finns på Göteborgs stadsmuseum och är den första noteringen om en stor julgran i anslutning till Brunnsparken. Bild: Göteborgs stadsmuseum
Julgranen på Fontänbron 1915. Bilden finns på Göteborgs stadsmuseum och är den första noteringen om en stor julgran i anslutning till Brunnsparken. Bild: Göteborgs stadsmuseum

Transportören Fredrik Johansson Kruslock uppger att färden mellan Bollebygd och centrala Göteborg gick relativt smärtfritt.

– Det var många trånga utrymmen längs vägen men det har gått kanon. Vi har väl snuddat vid några skyltar här och där men annars har det gått jättefint. Vid bygget av den nya Hisingsbron var det kanske väl trångt men de kom och flyttade undan några byggstaket så att vi precis kom emellan. Så det var inga konstigheter, säger han.

Arbetet med att frakta och resa granen på torget tog kring åtta timmar. Strax efter midnatt på måndagen var det färdigt.

– Ja, det tar ju en stund att greja med detta. Det tog nog nästan åtta timmar när vi tog ner och band granen på trailern också. Men vi fixade det i år igen, konstaterar Fredrik Johansson Kruslock.

"Viktigt för traditionen"

Varje år har Göteborgs Stad hjälp av en granspanare vars uppgift är att hitta den perfekta granen. Men inte allt för sällan hör privatpersoner av sig och tipsar om kandidater.

Årets julgran hittades i skogarna i Bollebygd. Granen tillhörde orienteringsklubben OK Omega som gärna ville skänka den till platsen på Gustaf Adolfs torg.

– Under en fas av planeringen när det såg lite mörkt ut med att få till transporten, så kom ändå den här tanken upp att om vi har lyckats få dit en gran i över hundra år, så är det klart att vi måste lyckas få dit en gran år 104 också, säger Rakel Berglund och fortsätter:

– Det blir lätt en utmaning och man vill inte bryta sviten. Även om det byggs i innerstan så känns det viktigt att få dit granen, för traditionen.

Granens belysning tänds traditionsenligt fredagen innan första advent, och inför nästa år planerar man redan att resa stadens 105:e julgran.

– Vi får se om det blir ännu svårare då. Vi kanske får ha ytterligare idéer om lösningar. Men det ska nog gå bra, det tror jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.