Tre saker som talar för att väljarna kommer att tänka om

Väljarna är inte särskilt entusiastiska till varken regeringen eller det alternativ Moderaterna erbjuder. Det är stilla i opinionen, men sådant kan som bekant förändras. Här är tre saker att hålla koll på framöver.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har stora bekymmer. S slår sitt eget bottenrekord i var och varannan mätning och MP har allt sjå i världen att hålla sig över riksdagsspärren. Sedan valet har de två regeringspartierna tappat nästan 4,9 procentenheter.

Samtidigt får Moderaterna inget betalt alls för den möda de nu lägger ned på att ständigt och i alla lägen agera opposition. Partiet har backat 2,3 procentenheter sedan valet.

Nu är allt detta i och för sig gamla nyheter.

Till det kommer att spekulationerna om att han verkligen vill, kan och bör leda Socialdemokraterna i valet 2022.

Förutom en uppgång under de senaste månaderna för Vänsterpartiet händer ingenting i opinionen. Men tro inte att det håller i sig för evigt – här är ett par saker att hålla ögonen på som förklarar varför det ser ut som det gör och som möjligen kan skaka om.

ANNONS

Förtroendet vacklar

• Ledarskapet. Förtroendet för statsminister Stefan Löfven har fallit ned till omkring 25 procent enligt flera mätningar från olika institut. Förtroendet för Miljöpartiets två språkrör är så lågt att de inte ens tillsammans når upp i den nivån.

Partiledaren är verkligen inte allt i svensk politik, men för att regeringspartierna ska kunna växa behöver den som går före och visa vägen klara av att göra just det. Men istället har inte minst Stefan Löfven en förmåga att dra på sig kritik för sina uttalanden, något som ställer till det ytterligare. Så sent som i veckan handlade det om en utsaga I Expressen om att det var alliansen som låg bakom personrånen som inte föll i så god jord. Till det kommer att spekulationerna om att han verkligen vill, kan och bör leda Socialdemokraterna i valet 2022, vilket inte heller är bra för en ledare som vill bygga framåt och uppåt.

Inte heller Moderatledaren Ulf Kristersson kan glädja sig åt några högre förtroendesiffror. Trots att han försöker så mycket och ihärdigt just nu ligger han på samma nivåer som den hårt prövade statsministern.

Inte bara aversion

• Strategin. Lugnt i opinionen – men händelserikt i politiken. De senaste månaderna har vi sett hur oppositionen samlat sig för att slå sönder delar av januariavtalet. Inte minst ger man sig på de delar som Centerpartiet puttat in i överenskommelsen.

ANNONS

Det är förstås ingen slump. Logga in på valfritt socialt medium och du kommer att finna våldsamma sammandrabbningar mellan centerpartister och moderater. De två tidigare allianspartierna tycker verkligen inte om varandra längre.

Slutsats: ibland händer det saker som ändrar förutsättningarna.

Även om aversion är en bra drivkraft så finns det såklart mer tankeverksamhet inblandat också: om M och KD kan visa för centerväljarna att de inte får ut särskilt mycket av samarbetet med regeringen kanske de kan lockas över?

För Vänsterpartiet är den hårda oppositionslinjen ett lite farligt spel. Visst, helt uppenbart kan det leda till att det egna partiet växer. Men om man blir för framgångsrika med att förstöra för regeringen kan det i förlängningen leda till att man får en helt annan regering. Och det är nog inte riktigt det man önskar.

Saker förändras

• Vindarna. 2008 var alliansregeringen uträknad. Så kom finanskrisen – och folk blev så imponerade över hur regeringen hanterade krisen att den fick förnyat förtroende i valet 2010.

Slutsats: ibland händer det saker som ändrar förutsättningarna.

Just nu blåser nationalistiska vindar över stora delar av världen. Just nu är migration, bristande integration samt brott och straff det enda politiker talar om. Räkna inte med att något av det ska hålla i sig för evigt.

ANNONS

LÄS MER:Sverigedemokraterna har stabiliserat sig i toppen

Fakta: Tre tendenser

Unga kvinnor faller för V

I gruppen kvinnor under 30 år är Vänsterpartiet störst av alla partier. 22,2 procent av alla i den gruppen skulle rösta på V om det var val idag.

Unga män föredrar M

Män under 30 år är Moderaternas starkaste väljargrupp. 23,6 procent av väljarna i den gruppen uppger att de skulle rösta på M. Även bland högskoleutbildade är partiet starkt, 19,9 procent.

SD störst bland LO-anslutna

Månadens mätning bekräftar att SD är LO-medlemmarnas förstahandsval. 31,8 av de LO-anslutna röstar på SD. Partiet har nu stabiliserat sig på siffror strax under 25 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS