Tre ”La Niña” på raken – första gången på 70 år

Väderfenomenet La Niña brukar komma var tredje eller femte år – men nu har det kommit tre gånger på tre år.
Enligt oceanografen Johan Nilsson kan det ha bidragit till både översvämningar och bränder.
– Det har stor inverkan på vädret, säger han.

ANNONS
|

Havsfenomenet La Niña har etablerats på södra halvklotet. Det slår den australiensiska motsvarigheten till SMHI, Bureau of meteorology (BOM), fast. Med andra ord har havstemperaturerna sjunkit till under det normala i östra Stilla havet.

– Det har stor inverkan på vädret runt Stilla havet. Australien får sin beskärda del, men även Sydamerika, Mexiko och Kalifornien, säger Johan Nilsson, professor i oceanografi på Stockholms universitet.

La Niña och El Nino

ENSO, El Nino–Southern Oscillation, kallas de naturliga temperatursvängningar i atmosfären och havet som sker i Stilla havet.

Svängningarna påverkar bland annat orkaner, cykloner, monsunregn, molnbildning och torka i världsdelarna som omger havet.

ENSO har ett normaltillstånd, en fas där vattnet blir varmare än normalt (El Nino) och en fas där vattnet blir kallare än normalt (La Niña).

Den La Niña som förekommer just nu väntas nå sin topp under södra hemisfärens vår för att sedan avta och försvinna strax efter årsskiftet.

Källor: SMHI, Stockholms universitet. Bureau of Meteorology

För Australiens del betyder La Niña ovanligt mycket regn under våren och sommaren. I andra änden blir det istället torka. Fenomenet kan, enligt Johan Nilsson, ha bidragit till bränderna i Kalifornien och översvämningarna i Pakistan.

Tre gånger på raken

Normalt uppträder La Niña ungefär var tredje till var femte år men det här är tredje året på raken – något som senast inträffade 1950, enligt den vetenskapliga tidskriften Nature.

ANNONS

– Om man i tre år får mycket nederbörd mättar man grundvattenmagasin och det blir mer vatten som rinner på marken. Och det kan finnas en påspädningseffekt när temperaturen stiger globalt.

Johan Nilsson, oceanograf
Johan Nilsson, oceanograf Bild: Stockholms universitet

Kan Sverige påverkas av La Niña?

– I Atlanten är det mindre effekt. Det man vet påverkas är orkaner i tropiska Atlanten, säger Johan Nilsson.

Han fortsätter:

– När man kommer upp på våra breddgrader så ser man inte typiska förändringar som i Australien och Kalifornien. Det är så stora variationer i jetströmmarna här så La Niña-effekterna slår inte igenom på samma sätt.

Medan havstemperaturen i Stilla havet påverkar länderna där så påverkar havstemperaturerna i Atlanten vädret i vårt område.

Atlantvattnet lite kallare

Temperaturerna i havet i Nordatlanten kan ge en indikation på hur de kommande vintrarna blir i Norden, enligt Johan Nilsson, eftersom det vattnet med några års fördröjning kommer åt vårt håll.

– Om man ser ovanligt varmt vatten utanför USA:s östkust så vet vi att det med ett par års fördröjning kommer upp längs norska kusten, säger Johan Nilsson och tillägger att temperaturerna i norra Atlanten just nu avtar något.

Samtidigt har den årliga polarvirveln börjat ta form över nordpolen. Den bildas när mindre solljus når polen och det uppstår ett lågtryck samtidigt som sydligare breddgrader fortfarande har värme och högtryck.

ANNONS

Att den kommer att påverka hur vintern blir på norra halvklotet är säkert, men hur det blir just i år är svårt att prognostisera. Men en sak är säker:

– Vi närmar oss vinter, om en vecka är det höstdagjämning, säger Johan Nilsson.

LÄS MER:Kalifornienbrand dämpas av regn

LÄS MER:Här rasar floden genom byn: ”Ett enda stort hav”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS