Tre frågor om det stora vaccinbråket med Astra Zeneca

I nöden prövas vänskap och solidaritet. Nu riskerar motsättningar att fördjupas inom Europa med följder bortom pandemin. GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor om det stora vaccinbråket.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vacciner utvecklas i rekordfart av flera tillverkare. Efter hand blir fler godkända av läkemedelsmyndigheterna och distribueras för att möta det globala behovet. Men det dröjer innan ett potentiellt skydd mot covid-19 finns i tillräcklig omfattning. Under tiden i ett kritiskt skede under en andra förödande våg av smitta är konkurrensen om doserna stora och framkallar ilska över gränserna.

Vad handlar vaccinbråket om?

Enligt EU-kommissionen bryter svensk-brittiska Astra Zeneca mot ett löfte och levererar färre doser än vad som står i kontraktet från i augusti om leverans av 400 miljoner vaccindoser. Villkoret är ett godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

ANNONS

Minst 100 miljoner doser skulle ha kommit under första kvartalet i år. Men i fredags kom beskedet att det bara blir omkring en fjärdedel. Det beror, uppger Astra Zenecas vd Pascal Soriot, till produktionsproblem hos en underleverantör i Belgien.

Däremot berörs inte den brittiska verksamheten. Då företaget skrev kontrakt med Storbritannien tidigare än EU ska de två anläggningarna där enbart leverera till den brittiska marknaden, heter det. Till saken hör att Storbritannien efter brexit har en egen läkemedelsmyndighet och kom igång före EU med vaccinationer.

LÄS MER:Vaccinstriden: nu även Bryssel mot London

Hur har EU-reagerat på beskedet?

Irriterat, milt uttryckt. Det är ett kännbart bakslag i försöken att så snabbt som möjligt nå ut med ett vaccin om 60 procent färre doser kommer i februari och mars jämfört med förväntningarna. Vid en presskonferens på onsdagen köpte hälsokommissionär Stella Kyriakides inte företagets förklaring och förkastade vad hon kallade först till kvarn-logiken:

– Det kanske kan fungera hos den lokala slaktaren, men inte i kontrakt och inte i vårt förhandsinköpsavtal. Doserna som ingår i vårt avtal förväntar vi oss ska levereras till EU.

Hon underströk:

– Låt mig vara kristallklar: de 27 medlemsländerna är enade om att Astra Zeneca måste leva upp till villkoren i kontraktet. Jag manar Astra Zeneca att engagera sig fullt ut för att återfå förtroendet.

ANNONS

EU kan svara med att stoppa leveranser av Biontech-vaccinet som tillverkas i EU. Om bråket trappas upp ytterligare kan det komma att påverka handel mellan EU och Storbritannien.

Oenighet råder även om en ordalydelse i kontraktet om att Astra Zeneca ska ”göra sitt bästa” för att leverera det i förväg uppgjorda antalet doser. Detta förnekar Stella Kyriakides. EU har varit medveten om risker, men inte den här risken, hävdade hon.

EU har framfört sitt ”djupa missnöje” till Astra Zeneca. Sveriges särskilde vaccinsamordnare Richard Bergström gjorde inte heller någon hemlighet av sin besvikelse och sina upprörda känslor i svensk teve på onsdagen.

LÄS MER:EU-ilskan växer mot Astra Zeneca

Vad händer nu?

En lösning är rimligen att vänta. Det ligger i båda sidors intressen. Men det återstår att se hur bråket kommer att påverkar leveranstakten. Det finns misstankar om att andra orsaker kan ligga bakom störningarna, att doser förts från Belgien och ut ur EU. Känslorna svallar hur som helst på båda sidor och om det drar ut på tiden riskerar det att spilla över på andra områden.

Efter skilsmässan vill Storbritannien inte erkänna EU:s representant som ambassadör utan representanter för internationella organisationer. Så gör inte andra länder som har kontakter på hög nivå med EU. Det väcker ont blod i Bryssel och gör knappast förbindelserna över kanalen enklare. Det finns ett handelsavtal, men många viktiga frågor är olösta och måste regleras i avtal. Dessutom börjar följderna av att ha lämnat EU-marknaden och tullunionen märkas i form av leveransproblem och tomma butikshyllor.

ANNONS

EU vill att doser förs över från Storbritannien, men det avvisade vice premiärministern Michael Gove:

– De leveranser som har planerats, betalats och planerats ska fortsätta.

På fredagen håller EU:s hälsoministrar ett möte med deltagande av hälsokommissionären Stella Kyriakides. EU:s läkemedelsmyndighet väntas godkänna Astra Zenecas covid-19-vaccin och hela eller delar av kontraktet kan bli offentligt. Det ser ut att bli en avgörande dag i vaccinbråket.

LÄS MER:Sydkorea ska granska hur vaccin skyddar äldre

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS